TARLADA YANGIN VAR!

Üreticiye kilo başına 3,5 lira maliyeti olan karpuzun tarladaki fiyatı 80 kuruşa kadar düştü. Acıpayamlı üreticiler çaresiz kaldı, gelecek yılın ekimi riske girdi. Büyükşehir belediyesinin alımı da üreticiyi kurtarmaya yetmedi. 

 

Denizli’nin kavun ve karpuzuyla meşhur Acıpayam İlçesi’nde hasat devam ediyor. İlçede bu yıl, 7 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapıldı. Dekar başı 12 ton rekolte beklenirken fiyatlar da adeta dip yaptı. Pazarda kilogramı 3 ile 5 lira arasında değişen karpuz, tarlada 80 kuruşa kadar düştü.  Buna rağmen üreticiler alıcı bulamıyor. Alım yapan bazı aracılar da para kazanamadıkları için parasını peşin ödediği karpuzu tarlada bıraktı. 

 Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Serkan Aydın

“KİLO BAŞINA 3,5 LİRA MASRAFI VAR”

Denizliyeniolay.com’un ulaştığı Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Serkan Aydın, “Karpuzun kilo fiyatı tarlada 80 kuruşa kadar düştü. Şuanda 80 kuruşa sadece meyve suyu fabrikaları alıyor. Bizim bölgedeki pazarlarda karpuzun kilosu 3 liradan başlayıp 5 liraya kadar çıkıyor. Bu sene üretici mağdur. Kilo başına yaklaşık 3,5 lira masrafı var. Bu sene üretici fide parasını bile zor koyacak” diye konuştu. 

denizli büyükşehir belediyesi karpuz

“BİRAZ DAHA ÇEKİLSE İYİ OLUR”

Geçtiğimiz hafta, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle çiftçinin tarlasında kalan karpuzları satın alan Denizli Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki dezavantajlı bölgelerde bulunan ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Kampanyanın artırılarak devam etmensi isteyen Başkan Aydın;  “Alımın haftada bir devam edeceği söylendi. Ne şartlarda nasıl alıyorlar bilmiyorum. Günlük çekilse biraz daha faydası olur. Bir araba çekildi, başka çekilmedi. Daha fazla alım yapılması çok faydalı olur” ifadelerini kullandı.