DALAMAN ÇAYI İÇİN İKİNCİ YARGI MÜCADELESİ

Acıpayam’ın kırsal Karaismailler ve Alıcı mahallelerinde Dalaman Çayı üzerine yapılması planlanan regülatör ve HES projesi için çevre örgütleri ikinci kez yargı sürecine başlıyor. Projeye ilişkin bakanlığın ÇED olumlu görüşü hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Çevreciler bu kez 158 parselin acele kamulaştırma kapsamına alınmasını yargıya taşıyor. 

 

Acıpayam’ın kırsal Karaismailler ve Alıcı mahalleleri sakinlerinin topraklarını ve sularını koruma çabaları yeni bir boyut kazanıyor. Yaklaşık 5 yıl önce regülatör ve HES kurulması amacıyla özel bir şirkete Dalaman Çayı’nın kullanım hakkı 49 yıllığına kiraya verilmişti. Projeye göre suyun 5 kilometrelik bölümü kapalı kanallar içine alınacak ve köylülerin suyu elinden alınacaktı. Aynı zamanda yapılacak baraj ile tarım topraklarının bir kısmı sular altında kalacak ve bölgedeki doğal yaşam etkilenecekti. 

Projeye ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED olumlu görüşünü yargıya taşıyan çevreciler sonuç almayı başarmıştı. Denizli 2. İdare Mahkemesi ÇED olumlu görüşüne ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Dalaman Çayı

RAHAT NEFES ALAMADILAR

Mahkeme kararı suyunu ve topraklarını korumak isteyen köylülerin rahat nefes almasını sağlayamadı. Bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanlığı her iki köyde 158 parsel için acele kamulaştırma kararı aldı. Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla ‘Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Çevre örgütleri şimdi yeni bir hukuk savaşına başlamaya hazırlanıyor. Büyük Menderes İnisiyatifi Girenüz Bölgesi olarak anılan 18 mahallede muhtarlar ve halkla buluşarak bilgilendirme yapacak. Bu hafta gerçekleştirilecek ilk halk toplantılarında vatandaşlara bundan sonra izlenmesi gereken hukuki yol hattında bilgi verilecek. 

BU KARAR DA YARGIYA TAŞINACAK

Büyük Menderes İnisiyatifi, aceme kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararını da yargıya taşıyacak. Kararın iptali yönünde dava açılacağı kaydedildi.  İnisiyatif üyeleri ayrıca yerel yöneticilerin de desteğini almak için bölgedeki belediye başkanları ile görüşecek. Bu görüşmelerde süreç hakkında bilgi verilecek.