İKİNCİ EL ARAÇLARDA TARİHİN EN DURGUN DÖNEMİ

Sıfır kilometre otomobil satışlarının rekor kırdığı 2024 yılında, ikinci el otomobil pazarı tarihinin en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. Satışlar geçen yıla göre %18 daralırken, araçların satış süresi ortalama 10 haftaya kadar çıktı.

2024 yılının ilk yedi ayında sıfır kilometre otomobil satışları %3,4 artışla 536 bin 351 adede ulaştı. Bu artış, ikinci el araç pazarında önemli bir yavaşlamaya neden oldu. Ocak-Haziran 2024 döneminde devri yapılan ikinci el otomobil sayısı ise geçen yıla göre %17,7 düşerek 3 milyon 224 bin adette kaldı.

FİYATLAR SABİT KALDI, SATIŞ SÜRESİ UZADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk yedi ayında enflasyon %28,7, dolar kuru ise %12,4 oranında arttı. Buna rağmen, ikinci el araç fiyatları yılın ilk yarısında yalnızca %6 yükseldi ve temmuz ayında sabit kaldı. İkinci el araçların satış süresi ise 8-10 haftaya kadar uzadı. 

C SEGMENTİNDE BİLE SATIŞLAR YAVAŞLADI

Uzmanlar, satışların durgunluğunu C segmenti araçlarda bile gözlemlediklerini, geçtiğimiz yıl 20-25 gün içinde satılan C sınıfı araçların, şu an 40-45 günde satıldığını belirttiyor. 

FAİZLER VE KAMPANYALAR SATIŞLARI ETKİLİYOR

Yüksek faiz oranları ve sıfır kilometre araç kampanyaları da ikinci el araç piyasasında durgunluğa yol açıyor. Uzmanlar bu sebeplerle ikinci el araç fiyatlarının yıl sonuna kadar aylık %1-2 oranında düşmeye devam edeceğini belirtiyor.