DENİZLİ’DE 32 FİRMA KONKORDATO KARARI ALDI

Son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato kararı alan şirket sayısında ciddi artış yaşanıyor. Ülke geneli ve Denizli’de geçen yılın rakamlarına ilk 7 ayda ulaşıldı.  Bu yılın 7 ayında ülke genelinde bin 554 firma konkordato ilan ederken, Denizli’de 7 ayda 32 şirket mahkeme yoluyla konkordato kararı aldı. Konkordato ilan eden firmaların ağırlıkta tekstil sektöründe olması dikkat çekti.

Pandemin sürecinin ardından artan maliyetler, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, yüksek enflasyon ve ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikası şirketleri zorluyor. Mali açıdan zorluk yaşayan firmalar konkordato ilan etme yoluna gidiyor. Ülkemizde geçen yıl bin 516 şirket yaşadığı mali sorunlar nedeniyle konkordato kararı aldırırken, bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın rakamlarına ulaşıldı. Ocak-Temmuz döneminde bin 554 firma konkordato talebinde bulundu. Bu yıl mahkemeler 55 şirket hakkında iflas kararı verdi. 

 

DENİZLİ’DE 32 FİRMA KONKORDATO KARARI ALDI

Benzer görünüm Denizli’de de yaşanıyor. Konkordato kararlarının yayınlandığı ilan.gov.tr sitesinden derlediğimiz verilere göre Denizli’de bu yılın ilk 7 ayında Denizli’de 32 firma mahkemelerden konkordato kararı aldı.  Geçen yıldan alınan kararlarla birlikte Denizli’de 38 şirket konkordato sürecinde bulunuyor. 

Mahkeme kararıyla konkordato ilan eden firmalarda sektörel olarak tekstil ilk sırayı alırken ikinci sırayı da inşaat sektörünün aldığı görüldü.  Konkordato kararı aldıran 32 firmadan 10’unu tekstil firmaları oluştururken, inşaat ve mermer sektöründen 4, otomotiv sektöründen 3, plastik sektöründen 3 firma konkordato kararı aldı. Konkordato kararı alan firmalar arasında 2 enerji şirketi ve 1 ağız ve diş sağlığı şirketi de bulunuyor. Mahkeme kararları ile bu şirketlere süre verildi ve geçici komiser atandı.  

“KONKORDATO TALEP EDEN FİRMA SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu da, konkordato ilan eden şirket sayısında bu yıl yaşanan artışa dikkat çekmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’ın Denizli ziyaretinde katıldığı Sanayici Buluşmaları toplantısında konuşan Kasapoğlu, konkordato ile ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirmişti. Kasapoğlu, “Konkordato talep eden firmalarımızın sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Türkiye, 2023 yılındaki konkordato talebi sayısına, bu yılın ilk yarısında ulaştı. Yaşadığımız bu sorunlar firmalarımızı dayanamaz hale getirmiş durumda. Ancak bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü birçok firmada da konkordato kurallarının suistimal edildiğini, sağlam firmaların da konkordato alan firmalar yüzünden sıkıntıya girebileceklerini tahmin ediyoruz. Bu konu ile ilgili çözümlerin hızlı bir şekilde üretilmesi gerekiyor” şeklinde konuşmuştu.