158 BİN TL'YE KADAR CEZA UYGULANACAK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak sektöründe köklü bir değişikliği beraberinde getirecek olan "doğrulanmış ilan" sistemine ilişkin detayları açıkladı. Mevzuata aykırı hareket edenlere ise 158 bin 460 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı'nın taşınmaz ticaretine yönelik yaptığı yönetmelik değişikliğiyle emlak ilanları artık yalnızca yetkilendirilmiş kişiler ve firmalar tarafından verilebilecek. Yeni düzenlemeye göre, emlak ilanları taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci veya ikinci derece hısımları ya da eşleri tarafından verilebilecek. Ayrıca, taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilen emlak işletmeleri de ilan verebilecek. Bu yetkilendirme işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek ve sadece Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış emlakçılar ilan girişi yapabilecek.

EİDS SİSTEMİYLE İLANLAR DENETİM ALTINDA

Bakanlık tarafından geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül 2024 tarihinde devreye alınacak. Bu sistem sayesinde, emlak ilanları artık daha sıkı bir denetimden geçecek ve doğrulanmamış ilanların yayına alınması engellenecek. Yılbaşından itibaren zorunlu hale gelecek bu sistemde, emlak işletmeleri, ilanlarını yalnızca doğrulama işlemi sonrasında yayımlayabilecekler. Sisteme entegre olmayan ve doğrulanmamış ilanlar ise anında yayından kaldırılacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yeni düzenleme ile birlikte ilanlardaki kirliliğin ve sahte beyanların önlenmesini hedeflediklerini belirtti. "Bu düzenlemeyle ilan kirliliğini, tüketici mağduriyetlerini, yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı çalışan emlakçıların faaliyetlerini engellemeyi amaçlıyoruz. Sahte ve aldatıcı ilanlar, spekülatif fiyat artışlarına yol açıyordu. Yeni düzenlemeyle bunun önüne geçeceğiz" dedi.

CEZAİ YAPTIRIMLAR KAPIDA

Sisteme entegre olmadan verilen ilanlar sadece yayından kaldırılmakla kalmayacak, aynı zamanda mevzuata aykırı davrananlara idari para cezası uygulanacak. Ticaret Bakanı Bolat, bu konuda sıkı bir denetim yapacaklarını ve her bir aykırılık için 158 bin 460 TL'ye kadar ceza uygulanabileceğini belirtti. Bolat, "Sisteme entegre olmadan ilan verenler sıkı denetlenecek ve mevzuata aykırı hareket edenlere ceza uygulanacak. Bu uygulama ile emlak piyasasında düzen sağlanacak" dedi.

SOSYAL MEDYA İLANLARI DA DENETİME TABİ OLACAK

Bolat, sosyal medya platformlarında yayımlanan emlak ilanlarının da sisteme entegre edilmeden yayımlanmasına izin verilmeyeceğini vurguladı. Bakanlık, sosyal medya mecralarında doğrulama yapılmadan yayımlanan ilanları sıkı şekilde denetleyecek ve doğrulanmamış ilanların kaldırılmasını sağlayacak. Bu kapsamda, sosyal medya üzerinden emlak ilanı vermek isteyenlerin de EİDS sistemine dahil olması gerekecek.

İLANLARDA YENİ ZORUNLULUKLAR

Bakan Bolat, sektörde ilanların ada ve parsel bilgilerinin yer almasının da zorunlu olduğunu hatırlattı. Emlak işletmeleri, ilan verirken il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini doğru ve eksiksiz şekilde belirtmek zorunda olacak. Bu zorunluluk, EİDS’nin devreye alınmasıyla birlikte daha sıkı denetlenecek. Ancak, adres bilgisi paylaşımı dışında tüm bu bilgilerin yer alması şart olacak.