ESNEK ÇALIŞMA İÇİN 4 MODEL

Hafta sonu gerçekleştirilecek kabine toplantısında "esnek çalışma" modeli ele alınacak. Hükümet, İş Kanunu’nda değişiklik yaparak çalışma hayatına yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda dört farklı esnek çalışma modeli masaya yatırılacak: Uzaktan çalışma, kısmi çalışma, değişken zamanlı çalışma ve akademik eğitim amaçlı çalışma.

4 AYRI ESNEK ÇALIŞMA MODELİ TARTIŞILACAK

Eylül ayında Meclis’e gelmesi beklenen yasal düzenlemeler, çalışma hayatına esneklik kazandırmayı hedefliyor. Kabinede görüşülecek olan modellerin çağın mesleklerine göre uyarlanacağı belirtiliyor. Hükümetin üzerinde durduğu esnek çalışma modelleri arasında uzaktan çalışma ve kısmi çalışma dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra değişken zamanlı çalışma ve akademik eğitim amaçlı çalışma modelleri de gündemde.

HER MESLEK GRUBU KAPSANMAYACAK

Esnek çalışma sistemi, dijital meslekler ve mühendislik gibi bazı belirli meslek gruplarını kapsayacak. İş Kanunu’nun çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden düzenleneceği ve esnek çalışma sisteminin belli meslek gruplarında uygulanacağı belirtiliyor. Özellikle dijital alanda faaliyet gösteren gençlerin istihdamı artırılacak.

ÇALIŞMA GÜNLERİ DEĞİL, SAATLERİ KISALACAK

Toplantıda çalışma günlerinin 4 güne indirilmesi şimdilik gündemde olmasa da çalışma saatlerinin kısalabileceği ifade ediliyor. Hükümet, gençlerin yurt dışına gitmelerini önlemek amacıyla yapay zeka ve dijital alanlarda başarılı gençleri Türkiye'de istihdam etmeyi hedefliyor.