GERİ SAYIM BAŞLADI

31 Ağustos'ta yürürlüğe girecek GSR II donanım kurallarıyla sıfır otomobil satışlarında büyük bir değişim yaşanacak. Araçların, güvenlik donanımları eksik olan modelleri satılamayacak. Bayiler ise satamadıkları sıfır arabaları ikinci el statüsünde piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

 

Avrupa Birliği'nin Genel Güvenlik Regülasyonları (GSR II) kapsamında, güvenlik donanımlarına sahip olmayan araçların 31 Ağustos'tan sonra satışı yasaklanacak. Bu karar sonrası bayiler, ellerinde kalan eski donanımlı araçları eritmek için büyük indirimler yaptı. Ancak hala stokta kalan araçlar bulunuyor ve bu araçlar, bayiler arasında el değiştirerek ikinci el olarak piyasaya sürülecek. Bir bayi temsilcisi, "Satabileceğimizi satacağız. Geri kalan araçlar içinse, bayiler kendi aralarında satış yaparak araçları ikinci el statüsünde piyasaya sürecek" açıklamasını yaptı.

SON TARİHTEN SONRA ZAMLAR GELİYOR

Bayiler, 31 Ağustos tarihine kadar stokları eritmeye çalışırken, araç fiyatlarına zam yapılacağını belirtti. Satış temsilcileri, "Son çeyrekte sıfır otomobil satışlarının düşmesi ve fiyatların artması bekleniyor" dedi. Bu durum, otomobil almayı düşünenleri acele etmeye zorluyor.

YENİ GÜVENLİK DÜZENLEMELERİ HANGİLERİ?

GSR II regülasyonlarıyla, otomobillerde güvenliği artırmayı hedefleyen bir dizi zorunlu donanım getiriliyor. Bu donanımlar arasında kaza veri kaydedicisi, acil durum fren sistemi, sürücü yorgunluğu algılama sistemi, geri görüş kamerası ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik önlemleri bulunuyor. 31 Ağustos itibariyle bu donanımlara sahip olmayan araçların satışı sona erecek.