FAHİŞ FİYAT TALEP EDEN ÖZEL OKULLARA İNCELEME BAŞLATTI

Milli Eğitim Bakanlığı, kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için öğrenci velilerinden kanuna aykırı şekilde fahiş fiyat talep eden bazı özel okullara yönelik inceleme başlattığını duyurdu. 

 

MEB'in açıklamasına göre, özel okulların eğitim faaliyetlerine ilişkin fiyatlandırmaları belirli sınırlamalarla yapılmalıdır. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre, "Kurumlar, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak amacıyla düzenleyemez." Bu bağlamda, kitap, kırtasiye ve benzeri materyaller için fahiş fiyat artışı yapan okullara yönelik denetim ve takip süreci başlatıldı.

ÖZEL OKULLARA FİYAT ARTIRIMI KURALLARI HATIRLATILDI

Bakanlığın gönderdiği yazıda, özel okulların öğrenci ve kursiyerlerden alacakları ücretlerin, yapılan sözleşmeler ve diğer hizmetlerle bağlantılı olarak belirlenmesi gerektiği belirtildi. Özellikle kitap, kırtasiye ve kıyafet gibi ürünlerin fiyatlarının kanuna uygun şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Okulların eğitim ücretlerinde ise yasal sınırlar doğrultusunda artış yapabileceği, bu sınırın ortalama ÜFE ve TÜFE oranlarına göre belirlendiği ifade edildi.

DENETİMLER YOĞUNLAŞIYOR

MEB, özel öğretim kurumlarının yalnızca kar amaçlı hareket edemeyeceğini ve fiyat politikalarının devletin koyduğu kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini hatırlattı. Fahiş fiyat artışı yapan okulların kanunlara aykırı davrandığının altını çizen Bakanlık, bu konuda 81 ilde denetimlerin arttırılacağını ve kurallara uymayan okullar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını duyurdu.