ZENGİNLERİN EVLERİ BÜYÜDÜ APARTMANLAR KALABALIKLAŞTI

Pandemi döneminde müstakil yaşama olan ilgi azalırken, apartman dairelerinin sayısı arttı. TÜİK'in 2024 yılı yapı izin istatistikleri, ev metrekarelerindeki çarpıcı değişimleri ortaya koyuyor.

Pandemi sürecinde bahçeli evlere olan talep hızla artmıştı. Ancak son dönemde bu talebin gerilemesiyle birlikte apartmanlarda daha fazla daire bulunmaya başladı. TÜİK verilerine göre, yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 30,9 oranında azaldı ve bu azalışın en çok dar ve orta gelir grubuna hitap eden apartmanlarda olduğu gözlemlendi.

MÜSTAKİL EVLERDE ALAN BÜYÜK, APARTMANLARDA DAİRE SAYISI ARTIYOR

Pandemi döneminde bahçeli evlere olan talep nedeniyle, müstakil evlerin metrekarelerinde artış yaşandı. Yapı izin ruhsatlarında müstakil evlerin ortalama kullanım alanı 215 metrekare olarak hesaplandı. Buna karşın, apartman dairelerinin ortalama büyüklüğü 2002 yılında 129 metrekareyken, 2024 yılında 97,5 metrekareye kadar geriledi.

Pandemi döneminin en yoğun olduğu 2020 yılında, müstakil evlere olan ilgi yüzde 59 artışla dikkat çekmişti. Ancak 2024'ün ikinci çeyreğinde bu ilgi azaldı ve tek evlik bina ruhsat sayısı yeniden 10 binin altına düştü.

FAİZ İNDİRİMLERİ İNŞAATI CANLANDIRDI AMA METREKARELER KÜÇÜLDÜ

2020 yılında pandemi etkisiyle inşaat sektörünü canlandırmak için yapılan faiz indirimleri, müstakil evlerdeki artışı destekledi. Ancak apartman ruhsatlarındaki düşüş sert şekilde devam etti. Özellikle 2017'de zirveye çıkan inşaat sektöründe, son yıllarda alınan yapı izin ruhsatları ve konut amaçlı bina yüzölçümleri giderek azaldı.

Binaların küçülmesiyle apartmanlarda daire sayılarının artması da dikkat çeken bir diğer detay. 2002 yılında ortalama bir apartmanda 7 daire bulunurken, bu sayı 2024'te 12'ye yükseldi.