ÇİFTÇİNİN UMUDU ALLAH’A KALDI

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bu yıl kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinde sulama sıkıntısı yaşandığını söyledi. Tavas ve Sarayköy’de su verilmediği için yapacağı eylemleri devreye girerek önlediklerini belirten Gemici, “Pamukta ikinci sulama yapılamadı. Bugün ve yarın yağış bekleniyor. Bu gidişle umudumuz Allah’a kaldı” diye konuştu.

Denizli, bu yıl aşırı sıcak ve kurak bir yaz mevsimi yaşadı. Bu durumdan en çok etkilenen ise  tarım sektörü oldu. Özellikle Sarayköy ve Tavas ilçelerindeki çiftçiler, ürünlerini sulayamadıkları gerekçesiyle eyleme gitti. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tarımsal sulamada yaşanan sorunlara ilişkin denizliyeniolay.com’a açıklamalarda bulundu. Gemici; “Tarım sulamada sıkıntının kaynağı; kuraklık nedeniyle kısıtlı sulama ve 2023 yılındaki uygulamada olan sulama suyundaki yüzde 50 desteklemenin kaldırılmış olmasıdır. Yani 2024 yılı sulamasında sulama tarifeleri fiyatı yüksek, çiftçinin ödeyebileceği noktadan yukarıda” dedi.

DURUMU BAKAN YUMAKLI’YA İLETTİK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ağustos ayı başında, Denizli'ye geldiğini hatırlatan Gemici, “Bu durumu Tarım Bakanımız geldiğinde yapılan toplantıda da dile getirdik. O zamandan bu tarafa çözüm noktasında bir geri dönüş olmadı. Tavas Bölgesi’ndeki sulama suyundaki sıkıntı ve eylem yapma kararı aldıklarında onun ertelenmesi için bizlere verilen söz; ‘Tarım Bakan Yardımcısı gelecek, bu sıkıntıyı çözecek. İşi tatlıya bağlayalım’ oldu. O eylem meselesinden vazgeçildi, durduruldu. İl Koordinasyon toplantısı da yaptık. İlçelerdeki oda başkanlarımızla konuştuk, onlar da anlayış gösterdiler. O günden bu yana henüz bakanlıktan ve diğer yetkili birimlerden bir dönüş olmadı” diye konuştu.

“PAMUK ÜRETİCİLERİ İKİNCİ SULAMAYI YAPAMADI”

Sarayköy İlçesine bağlı Beylerbeyi’ndeki sulama suyundaki sıkıntı hakkında da konuşan Gemici; “Çağbayır Sulama Birliği’nin olduğu yer, kısıtlı sulama kararı alınan bir bölge. Pamuk üreticilerimizin o bölgede 2 defa sulama hakkı vardı. Birini temmuz ayında sulattılar. ‘İkinci suyunu ağustosta sulatacağız’ dediler. Ağustos ayı bitiyor. Çiftçilerimiz henüz ikinci sulamayı yapamadı. O yüzden orada eyleme dönüşebilecek sıkıntı ortaya çıkmıştı. Oraya gittik. 1 haftalık su temin ederek ‘Bu çiftçinin sıkıntısını gidereceğiz’ diye söz verdiler. O eylem de o şekilde sonuçlandırıldı. DSİ Denizli Şube Müdürü Kemal Bey ile görüştüğümde bu gece saat 1 gibi suyun Beylerbeyi’ne doğru indiği söyledi. Şu an itibariyle çiftçilerden bize bir dönüş yok” diye konuştu.

“UMUDUMUZ ALLAH’A KALDI”

Bugün ve yarın Denizli’de sağanak yağışının beklendiğini ifade eden Başkan Gemici; “Yarın bir yağış bekleniyor. Bu gidişle umudumuz Allah’a kaldı. Şimdiye kadar bir çözüm olmadı. Şu anda şu kadar zarar var diyemeyiz. Sulu tarım alanlarındaki hububatta sulanmayan alanlarda yüzde 40’lara varan bir verim kaybı var” dedi.

“YÜZDE 50 DESTEK VERİLSİN”

En büyük sıkıntının Tavas ve Sarayköy ilçelerinde yaşandığını belirten Gemici, şunları kaydetti: “Diğer bölgelerdeki kuru tarım yapılan alanlarda ürün kayıplarımız oldu. Tavas’ta çiftçilerin kullandığı sulama suyu bedeli çok yüksek. Barajdan veya göletten aldıkları su, daha önceki yıllara kıyaslandığında çiftçinin ödeyebileceği bir noktadaydı. Sulama tarifesi geçen yıla göre 2,5-3 kat arttı ve destek de yok. Bu yüksek bir rakam. Yazıcıoğlu Sulama Birliği, Irlıganlı ve merkezde olmak üzere bir de Sarayköy’deki Çağbayır Sulama Birliği’ndeki sulama tarifesi de yüksek. Sıkıntıda olan üreticinin talebi  geçen yılki gibi sulamada yüzde 50 destek verilmesi”