5 BAŞKAN ÜRETİCİ İÇİN BİR ARAYA GELECEK

Üzüm üreticilerinin emeğinin karşılığını alması için çalışma başlattıklarını belirten Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan; “Çal, Bekilli, Güney, Çivril ve Baklan olmak üzere 5 belediye başkanı anlaşıp, ortak bir deklarasyona imza atıp, o bölgedeki üzümü, belli bir fiyat açıklandıktan sonra o fiyatın altında aldırmamaya çalışacağız” diye konuştu.

 

Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, bu yıl 27’ncisi yapılacak Çal Bağbozumu Kültür ve Sanat Festivali öncesi Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde toplantı gerçekleştirdi. İlçedeki üzüm üreticilerinin sıkıntıları hakkında konuşan Başkan Hakan; “İklimsel dönemler zaman zaman çeşitli badireleri yanında getiriyor. Bu dönemde Çal’da üzüm erken hasat edilmeye başladı. Festivalde yarışmaya girecek bağları, İlçe Tarım Müdürlüğü’ndeki komisyonun belirlediği yaklaşık 50 tarladaki üzümler yarışmaya katılacak. Soğuk hava deposunda bunları zapt edip bunları sergileyeceğiz. Üreticinin emeğini alamaması noktasında da festivaldeki çalıştay da bunun için var. Bu iş sürsün istiyoruz. Yüce Türk milleti üretimin her alanında istediğini alamıyor, katma değer katamıyor. Bizim bütün davamız, vatan davası. Ülkemizin ekonomisi gerçekten kötü” dedi. 

“ÜZÜMÜN 35 LİRADAN AŞAĞI OLMAMASI LAZIM”

Üzüm fiyatlarının belirlenmesinde bir takım argümanların olduğunu dile getiren Başkan Hakan; “Zaman zaman basında çıkıyor. ‘Sarıgöl tarafında çıkma üzüm 19 lira, Çal’da 20-22 liraya gitti’ deniliyor. Aslında bu üzümün bu ekonomik göstergeler, bu bağların bakımı göz önüne alındığında üzümün 35 liradan aşağı olmaması lazım. Fakat direkt olarak müdahale ettiğimizde de problem oluyor. CHP’li Çal Belediyesi olarak oraya bir müdahale ettiğimizde gereğini yapmak durumundayım. Nisan ayında göreve geldik. Bunla ilgili çalışmalarımız sönük kaldı” ifadelerini kullandı. 

 Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan

5 BELEDİYE BAŞKANI BİR ARAYA GELECEK

Üreticilerin emeğinin karşılığını alması için çalışma başlattıklarını belirten Başkan Hakan; “Çal, Bekilli, Güney, Çivril ve Baklan olmak üzere 5 belediye başkanı anlaşıp, ortak bir deklarasyona imza atıp, o bölgedeki üzümü, belli bir fiyat açıklandıktan sonra o fiyatın altında aldırmamaya çalışacağız. Buldan’da üzüm türü ile ilgili bir ayrım var. Teknik anlamda onlar örtü altına alabiliyor. Çal’da böyle bir durum yok. Mehmet Ali Orpak’la da teknik anlamda çalışmamız lazım. Çalışmada 6 belediye başkanı da olabilir. Bu konu teknik bir konu. Çal karası ve Çal sultaniyesi coğrafi tescil almış. Bunların yanında başka üzüm çeşitleri de var. Toplantı yapıldığında söz yerini bulması lazım. Birinci doğuştan sonra bir kür bakımı yapıldıktan sonra rekolte yaklaşık olarak belli oluyor. Çal’daki üzüm durumunu paydaşlarla göreceğiz. Ne kadarı serilecek, ne kadarı şaraplığa gidecek, ne kadarını biz değerlendireceğiz? Ona göre bir fiyat marjı belirlenmesi lazım” diye konuştu. 

“BORÇLARIN 18 MİLYONUNU ÖDEDİM”

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinin ardından başkanlık görevini devralan Başkan Hakan, belediyeni 73 milyon borcu olduğunu açıklamıştı. Başkan Hakan; “Şu ana kadar borçların 18 milyonunu ödedim. Bir karış yer de satmadım. Öz kaynaklarımızı değerlendirdik. Bu hızla gidersek ödeyebiliriz ama Cumhurbaşkanı SGK pirim borçlarını isteyince 7440’a ve 6183’e göre bir takım şirket borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili zorlanıyoruz. 18 milyona yakın borcu ödedik. Bunu da bizde alacağı olan arkadaşlar da bilir” diye konuştu.