DENİZLİ TURİZMDE GELECEĞİNİ TASARLIYOR

Denizli Büyükşehir Belediyesi, tarihi, kültürel ve doğal birçok değere sahip kentin turizmde gelecek yol haritasını belirlemek, konaklama süresini artırarak kentin turizm gelirine 250 milyon Euro daha eklemek için arama konferansı düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Turizmde atacağımız adımlarla şehre gelen turist sayısını ve şehrin elde ettiği turizm gelirini artırmak istiyoruz” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği iki gün süren Denizli Geleceğini Tasarlıyor adı arama konferansı gerçekleştirdi. Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in öncülük ettiği proje kapsamında Prof.Dr.Oğuz Babüroğlu’nun moderatörlüğünde sektör temsilcileri, akademisyenler ve kent bileşenlerinden 70 kişinin katıldığı arama konferansı sonunda taslak eylem planı oluşturuldu. Çalışmanın tanıtın toplantısı Nihat Zeybekci Kültür ve Kongre Merkezi’nde eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, bilim insanları, turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

DENİZLİ TURİZMDE GELECEĞİNİ TASARLIYOR

TASLAK EYLEM PLANI OLUŞTURULDU

Açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş, “İki gün boyunca süren konferansımızda şehrin dinamiğini oluşturan 70’e yakın kişi ile atölyeler kurduk, karşılıklı bilgi birikimleri ortaya kondu. Alanında uzman kişiler tarafından bilgileri harmanlayarak taslak bir eylem planı oluşturuldu. Bu planın son hali verildikten sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi. Önceki dönem Turizm Bakanı Bahattin Yücel de, Denizli’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile birlikte turizm alanında katkı sunmak için gayret ettiklerini belirtti. Yücel, “Denizli’nin seçimlerden sonra kazandığı dinamiğin çok önemli olduğunu gördüm. Arama konferansı yaparak farklı kesimlerin, düşüncelerin, çıkarları savunan kesimleri nasıl buluşturacağımızı, bu konuda çok yetkin ve geçmişte önemli çalışma yapmış isimlerin katılımıyla konferansımızı gerçekleştirdik” diye konuştu.

DENİZLİ TURİZMDE GELECEĞİNİ TASARLIYOR

DENİZLİ ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP

Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise, amaçlarının alanında uzman profesyonel ekipleri, şehrin dinamikleriyle bir araya getirilmek olduğunu belirterek, “ Sadece, teorik çalışmalarla değil eyleme dönüşebilecek fikirleri bulma amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda bir üst politika belgesi ortaya çıkarmaktır. Arama konferansında, önceliklendirilen alanlar sırasıyla projelendirip hayata geçirilecektir” dedi. Denizli denildiğinde akıllara hep Pamukkale’nin geldiğini ancak şehrin birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kentleri, turizme kazandırılmış doğal mağaraları, şelaleleri, kanyonları olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Denizli sağlık turizminde  adından söz ettirecek şifalı termal su kaynaklarına sahip, binlerce yıl öncesine dayanan tarih, kültür ve tabiat varlıkları zenginlikleriyle kadim bir kenttir. Tam bir Ege kenti olan Denizli, zengin kültürel mirası, gastronomi zenginlikleri, termal kaynakları, dört mevsim turizme uygun coğrafyası ile ülkemizin önemli turizm noktalarından biridir ve egenin göz bebeğidir” dedi.

DENİZLİ TURİZMDE GELECEĞİNİ TASARLIYOR

AMAÇ TURİZM GELİRİNİ 250 MİLYON EURO ARTIRMAK

Denizli’nin yılda yaklaşık 2,5 milyon turisti ağırladığını, 18 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük, 4 müzemiz var. 2023 yılında şehrimizi 2 milyon 335 bin 815 turist ziyaret etti. Yerli turist-yabancı turist oranı değerlendirildiğinde, yabancı turist sayısı daha fazla. Ancak turist sayısı ve turizm geliri bakımından gerçekleştirdiğimiz arama konferansı ile farklı hedeflerimiz de var. Öncelikle gelen turistin Denizli’de 1 gece daha fazla konaklatmak istiyoruz. İlk etapta sadece bu modelle dahi kişi başı en az 100 Euro daha fazla harcama yapmalarını sağlayabiliriz. Böylece şehrimiz fazladan 250 milyon Euro daha fazla turizm geliri elde edebilir. Bu hedefi başardıktan sonra turist sayısını artırmak için de çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

DAHA FAZLA YATIRIM ÇEKMEK İSTİYORUZ

Turizmin sanayiye ek bir vagon olacağının altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Gelen turist sayısı arttıkça yatırımlar artacaktır. Şehirde; 8 tane 5 yıldızlı, 8 tane 4 yıldızlı, 4 tane 3 yıldızlı, 6 tane de butik otel yer alıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi, yatırımcılara imar konusunda her türlü desteği sağlıyor ve sağlamaya devam edecek. Şehrimizde yatırımların artması için başka yapılması gereken ne varsa elimizden geldiğince destek olacağız. Diğer taraftan arama konferansı sonrası yapılacak turizm çalıştayı ile de Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin turizmde öne çıkan bütün şehirleri ile proje çalışmaları gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Şu an gerçekleştirilen Arama Konferansının temasını oluşturan Visit Denizli projesi için de paydaş toplantıları gerçekleştirilecek. Şehrin marka değerini arttıracak altyapı ve tanıtım çalışmaları ve arama konferansının çıktılarıyla yol haritası çizilecek. Ulusal ve uluslararası festivaller, kentin turizm çeşitliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayıcı aktiviteler, kongreler, alternatif turizm rotaları hedeflenen çalışmalardan bazıları. Çal ve Buldan başta olmak üzere diğer ilçelerin güzelliklerini ön plana çıkarmak için elimizden geleni yapacağız.”