ÇALKEBİR’DEN ‘ARAMA KONFERANSI’ SİTEMİ

Denizli’nin turizm gelirlerini artırmak amacıyla gerçekleştirilen arama konferansına davet edilmeyen STK temsilcileri sitem etti.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, turizm bileşenleri ve medya temsilcilerini ağırladığı Denizli Geleceğini Tasarlıyor başlıklı arama konferansı gerçekleştirdi. Konferansta kentin tarihi ve kültürel miraslarının tanıtımının yapılması, yeni turizm tesisleri ve alternatifleri ile turizm gelirlerinin artırılması konusu görüşüldü.

Denizli’nin Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde bölge sakinleri tarafından kurulan ve kuruluşundan bu yana yörenin tarihi ve kültürel değerlerini öne çıkararak turizm potansiyelini artırmayı hedefleyen Çalkebir Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Ahmet Akbay, arama konferansına davet edilmediklerini kaydetti, sitem etti.

Organizasyonu yapan yetkilileri duyarsızlıkla suçlayan Akbay, derneklerinin kuruluşundan bu yana bölgenin tanıtımı için çaba sarf ettiğini hatırlattı.

Bölgenin kırsal turizmin merkezi olabilecek potansiyele sahip olduğunu, bu durumu her platformda dile getirdiklerini fakat sonuç alamadıklarını kaydeden Akbay, “2019 yılında derneğimizi kurduk. Kuruluşundan bu yana yöremizin kültürünü, tarihini ve doğal güzelliklerini anlatıyor, tanıtıyoruz. Festivaller gerçekleştirdik. Büyük hayır organizasyonları yaptık. Tarihi musalla taşımızın üzerindeki yazıların okunmasını sağladık. Bu konuda PAÜ akademisyenlerinden destek aldık. Milattan sonra 5’nci yüzyılda bu bölgede yaşayan yöre halkının kültürünün gün yüzüne çıkmasına öncülük ettik.

Çalkebir’in geçmişindeki Oğuz Türkmen boyu köklerinin araştırılmasını sağladık. Tamgaların tespiti yapıldı. Bölgedeki anıt ağaçları belirledik. Beşparmak dağı ile Karacadağ arasında kalan alanın milli park ilan edilmesi için girişimlerde bulunduk. Tarihi, kültürel ve sanatsal değeri olan yapıların restorasyonları için çaba sarf ettik. Milli mücadele  döneminde yöre halkının katkısını, bölgedeki hareketliliği belgeledik, kayıt altına aldık. Gelecek kuşaklara kültürümüzü ve tarihimizi aktarmak için çaba sarf ettik. Bu bölgenin korunması gerektiğini kısıtlı imkanlarımızla duyurduk. Daha yapılacak çok şey var. Tüm bu potansiyelin görmezden gelinmesi bizleri üzdü. Böyle bir programın bir parçası olmayı isterdik” ifadelerini kullandı.