“GÜNLERCE YÜRÜDÜK, HAFTADA 2 KEZ YEMEK YEDİK”

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, Afganistan’dan Pakistan, İran, Denizli ve Ayvalık’a geçen 2 göçmenle konuştu. Türkiye sınırına dağlardan yürüyerek geçtiklerini söyleyen göçmenler, “7 günde 2 sefer yemek yedik. Aç, susuz şekilde geldik. Ayakta durmakta zorlanıyorduk” dedi.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, Afganistan’dan gelen 2 göçmenle konuştu. Afganistan’ın Mezar-ı Şerif şehrine bağlı Şolger ilçesinden geldiklerini söyleyen göçmenler; “2022 yılında ayrı ayrı geldik. Afganistan’dan yürüyerek İran’a geldik. İran’da 5-6 ay çalıştık. Sonrasında Türkiye’ye geldik. İran’dan bu tarafa 11 günde geldik. Afganistan’dan İran’a ise 3-4 gün yürüdük. Pakistan üzerinden geçtik. Pakistan sınırında kimse yoktu ve biz geçtik. Olsa yakalayıp tekrar Afganistan’a gönderiyorlar. Biz kaçtık ve bizi kimse görmedi. Pakistan’dan İran sınırına geçmek de kolay” dediler.

“VAN’DAN DENİZLİ’YE GELDİK”

Türkiye’ye Van’ın Çaldıran ilçesi tarafından geçtiklerini belirten göçmenler, “Bizi kaçakçılar geçirdi. Kaçakçılara bin dolar kadar ödedik. Sınırı geçmek biraz zor oldu. Yürüyerek sınırı geçtik. Türk tarafına geçince başkaları bizi aldı ve taksiyle Denizli’ye geldik. Taksiyi de birileri ayarladı. Denizli’de bir arkadaşım vardı, ev tutmuş. Orada 2-3 gün kaldım, sonra da Ayvalık’a geldim. Yaklaşık 2 yıldır buradayım. Burada kaçak yaşamak biraz zor. Biz 3 arkadaş bir ev tuttuk. Orada kalıyoruz. Burada kazandığımız parayı Afganistan’a gönderiyoruz. Aracılarla gönderiyoruz. ‘Hawala’ sistemi ile gönderiyoruz. Afganistan’da uyuşturucu yaygın. Evlerde uyuşturucu yapılıyor. Taliban bunlara karışmıyor. Oralardan alıp içenler de oluyor. Uyuşturucunun Türkiye’ye getirildiğini biz duymadık” diye konuştular.

 

“PASAPORT ALABİLİRSEK BURADA OKUMAK İSTİYORUM”

Afganistan’da hayat zor olduğunu söyleyen göçmenler, “Öyle insanlar var ki akşam yemek yese sabaha yok, sabah yese akşama yemek yok. Taliban çok baskı yapıyor. Çiftçilikle geçiniyorlar ama yine de hayat çok zor. Orada iş yok. Afganistan’dan Pakistan ve İran’a da geçip, orada kalanlar da var. Pasaportumuz yok, Balıkesir’den almaya çalışıyoruz. Başvuruya gittik, ‘Yaşınız tutmuyor’ diyerek geri gönderildik. Önce kimlik, sonra pasaport verecekler. Alabilirsek iyi olur. Burada okumak istiyorum. ‘Orada okuyamadım, burada okuyayım’ diyorum ama kimliğim olmadığı için gidemiyorum. Afganistan’a dönmek istemiyoruz, kimlik alabilirsek burada kalmak istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

“AÇ, SUSUZ ŞEKİLDE GELDİK”

İran’dan Türk sınırına geçmek zor olduğunu belirten göçmen, şunları akardı: “Biz, 31 kişiydik. Türk güvenlik güçleriyle karşılaştık. 21 kişiyi yakaladılar ve İran’a geri gönderdiler. Biz 10 kişi olarak dağlara kaçtık, yakalayamadılar. Dağlardan yürüdük, 7 günde 2 sefer yemek yedik. Aç, susuz şekilde geldik. Ayakta durmakta zorlanıyorduk. Kendimiz doktora gidersek bize bakmıyorlar. Yanımızda birini götürüyoruz. Burada hastalanırsak başkasının kimliği ile muayene oluyoruz.”