KÖTÜ MUAMELEDEN SORUŞTURMA AÇILACAK

Anayasa Mahkemesi, Denizli'de trafik polisleri ile tartışan ve kolluk görevlilerinin şiddetine maruz kaldığını öne süren avukatın olay hakkında etkili ceza soruşturması yürütülmemesi nedeniyle insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine hükmederek, yeniden soruşturma açılmasına karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kimliğinin gizli tutulmasını isteyen bir avukat, Denizli'de aracıyla seyir halindeyken kırmızı ışık ihlali yaptığı gerekçesiyle trafik polislerince durduruldu. Sürücü belgesi istenen kişi, trafik polislerine avukat kimlik kartını ibraz etti. Polis memurları tarafından ceza uygulanmak istenen avukata üflemesi için alkolmetre uzatıldı. Cihazı asılarak almaya çalıştığı öne sürülen avukat, tekrar üflemesinin istenmesi üzerine trafik polisleri ile tartıştı.

ÇELME İLE YERE YATIRILDI, KELEPÇE TAKILDI

Polis memurlarınca takviye ekip çağrıldıktan sonra alkolmetre ile yapılan ölçümde avukatın 0,22 promil alkollü olduğu tespit edildi. Olay yerinden ayrılmak isteyen avukat, polis memurlarınca çelme takılarak yere yatırıldı. Görüntü tespiti ve konuşma dökümünün yer aldığı olayda polis memuru, avukata kelepçe taktıktan sonra "Nasıl vurdum kelepçeyi?" derken, avukat da "Tamam, görüşeceğiz" diyerek karşılık verdi.

SAĞLIK KONTROLÜNE GÖTÜRÜLDÜ

Kademeli olarak zor kullanılıp ekip aracının nezarethane bölümüne alınan avukat, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Avukatın diz, boyun ve göğsünde sıyrık bulunduğu tespit edilirken, polis memurlarında da basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek sıyrıklar olduğu tespit edildi. Rapor alındıktan sonra polis merkezine getirilen ve Cumhuriyet savcısının gözaltı talimatı bulunmadığını öğrenen avukat, ilgili kamu görevlilerinden şikayetçi olurken, polis memurları da hakaret, basit yaralama ve tehdit suçlarından dolayı avukattan şikayetçi oldu.

SAVCILIK TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı, olay nedeniyle avukat hakkında görevi yaptırmamak için direnme, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, hakaret, alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma suçlarından, müşteki şüpheli polis memurları hakkında da avukata yönelik hakaret, basit yaralama, tehdit suçlarından soruşturma başlattı.

Soruşturma neticesinde Başsavcılık şüpheli polis memurları hakkında hakaret, basit yaralama, tehdit, avukat hakkında da görevi yaptırmamak için direnme, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, hakaret, alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma eylemlerinden kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

AYM’YE BAŞVURDU

Başsavcılık, avukatın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanmasının kasti vurma neticesinde olmadığı, çıkan arbede esnasında polis arabasına bindirilmek istenirken yere yatıp pasif direnmesinden ve arabaya binmek istememesinden dolayı polisin zor kullanma yetkisini aşmayacak şekilde yaptığı müdahaleler sonucu kızarıklık oluştuğu kararına varırken, avukat karara itiraz etti. Denizli 2. Sulh Ceza Hâkimliğince itirazın reddedilmesi üzerine avukat, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.