YENİDEN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan eğitim kurumlarından Gazi İlk Mektebi, Denizli Valiliği tarafından restore edildi. Tarihi yapı tekrar eğitime kazandırılırken, yeni eğitim öğretim döneminde öğrencilere kavuşan taş mektepte düzenlenen İlköğretim Haftası kutlamalarına Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ve ilçe protokolü katıldı.

Sarayköy ilçesinde Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait eğitim yapılarından Gazi İlk Mektebi, Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından restore edildi. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında inşa edilen ve o dönemin mimari özelliklerini taşıyan Gazi İlk Mektebi, taş mektep statüsündeki tarihi yapısıyla büyük bir değer taşıyor.

YENİDEN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Restoresi tamamlanan Gazi İlk Mektebi, yeni eğitim öğretim döneminde kapılarını öğrencilere açtı. Sarayköy'de İlköğretim Haftası dolayısıyla Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından Gazi İlk Mektebi'nde kutlama programı gerçekleştirildi.

PROTOKOLÜN KATILIMIYLA ZİL ÇALDI

YENİDEN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

İlköğretim Haftası kapsamında tarihi Gazi İlkokulu'nda düzenlenen etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan, Sarayköy Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya ve ilçe protokolü ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerin şiirler okuyup gösteriler gerçekleştirdiği etkinlikte Vali Coşkun, protokol üyeleri ile okulda eğitim öğretim zilini çaldı.

Vali Coşkun ve protokol üyeleri, restoresi tamamlanan okulda sınıfları ziyaret ederek öğrencilere başarılar diledi.

GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU TARİHÇESİ

YENİDEN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

1932 yılına kadar ilçede çok eski bir yapı olan ve ihtiyaca cevap veremeyen Sakarya İlkokulu vardı. 1930 yılına kadar ilçede ikinci bir okul yapımı için değişik gayretler olmuş, fakat bunlardan olumlu sonuç elde edilememiştir. Sakarya İlkokulunda öğretime devam edilemeyeceği raporunun verilmesi üzerine ilçe yetkilileri okul yapımı için uygun bir yer aramaya başlamışlardır. Okulun bugünkü yerinde karar kılınarak inşaatın başlaması için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

Okul yeri Hulusi Kapancıoğlu'ndan istimlak yoluyla alınmış olup yüzölçümü 5400 metrekaredir. Okul yeri istimlak edildikten sonra, zamanın Denizli Valisi Halit Bey'in büyük gayretleriyle okulun inşaatı 31.000 liraya ihale edilmiştir.

Okulun inşaatı 1932 yılında bitirilmiş ve o günün Denizli Valisi Sayın Fuat Toksal'ın açışı ile eğitim öğretime başlamıştır. Eski Sakarya İlkokulundaki 6 öğretmen kadrosu ve 300 öğrenci okulun açılmasıyla buraya nakledilmiştir. Okul binası 570 metrekare olup 8 derslik ve 4 idari odadan oluşmaktaydı. Daha sonra ek bina ile derslik sayısı artırılmıştır.

Okul binası tarihi bir yapı olduğundan Cumhuriyetimizin kuruluş döneminin mimari izlerini taşımakta olup Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altında tutulmaktadır.