YENİ MEVZUAT İLE AYAKLI EMLAKÇILIK DÖNEMİ BİTİYOR

Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, 1 Ocak 2025'te tam anlamıyla uygulanmaya başlayacak. Bu sistemle birlikte, taşınmaz satışlarında vatandaşların bir gayrimenkul danışmanını yetkilendirmesi gerekecek.

Yeni düzenlemelerle birlikte emlak sektöründe denetimlerin artırılması hedefleniyor. Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, 1 Ocak 2025'ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Bu sistem, taşınmaz satışlarında vatandaşların bir gayrimenkul danışmanını yetkilendirmesini zorunlu kılacak. Emlakçılar, Ticaret İl Müdürlüğü'nden aldıkları yetki belgesi ile faaliyet gösterecek. Yetki belgesi bulunmayan emlakçılara işlem yapılmayacak ve bu durum idari yaptırımlara tabi olacak. Bu yeni düzenlemelerle, emlakçılık faaliyetlerinin daha şeffaf ve denetlenebilir hale gelmesi bekleniyor.

DENETİMLER ARTIYOR

Avukat Sefa Görünmez yeni mevzuat ile bilgilendirmelerde bulundu. Mevzuat ile denetimlerin sıkılaşacağını belirten Görünmez, “Eylül’den itibaren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile ilgili mevzuat yürürlüğe girdi. Bu mevzuatın ana uygulaması 1 Ocak 2025 itibaren gündeme gelecek. Sistem hazırlıkları o zamana kadar sürecek. Ancak ilk bakışta kanuni olarak belirtmemiz gereken bazı hususlar var. Elektronik ilan doğrulama sistemi ile taşınmazlarını satış listesine vermek için vatandaşlar bir gayrimenkul danışmanı yani emlakçıyı yetkilendirecek. Bu yetkilendirme e devlet ve devletin belirlemiş olduğu portal üzerinden gerçekleştirecek. Sadece yetki belgesi bulunan emlakçılara bu elektronik ilan doğrulama sistemi kapsamında yetki verilecek. Bundan sonraki süreçte bu durum vatandaşları konutunu satmak isteyen veya konut satın almak isteyen vatandaşları koruyacak. Bu sistemle baktığımız zaman aslında piyasada ayaklı emlakçı olarak tabir edilen kayıt dışı emlak ve taşınmaz ticareti gerçekleştirilen kişilerin bu sistem altında denetime tabi tutulacaklar” ifadelerini kullandı.