1700 İHRACATÇIYA DÖVİZ CEZASI ŞOKU

TL reeskont kredisi kullanan yaklaşık 1700 ihracatçıya, döviz alma yasağına rağmen işlem yaptıkları gerekçesiyle ceza kesildi. 

 

TİM VE TCMB HAREKETE GEÇTİ

Merkez Bankası, TL reeskont kredisi kullanan 1700 ihracatçıya döviz alma yasağını ihlal ettikleri için cezalar kesti. Ancak bu cezaların birçoğu, ihracatçıların beklemediği ve kötü niyetli olmayan döviz işlemleri nedeniyle verildi. Tepkiler üzerine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), durumu Ankara’ya taşıdı ve konuyla ilgili olarak Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile bir görüşme gerçekleştirdi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin bu görüşmesi sonrası, döviz almama taahhüdüne ilişkin uygulamada önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikle birlikte, daha önce ceza ödemesi yapan ihracatçılar da istisnalardan faydalanabilecek.

YENİ DÜZENLEMELER GETİRİLDİ

9 Eylül 2024 tarihli talimatla İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulaması’na yeni istisnalar getirildi. Buna göre, belirli şartlar altında döviz alımları cezalandırma kapsamından çıkarıldı. Özellikle, Döviz Dönüşümlü Mevduat (DDM) ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşümleri sırasında yapılan döviz alımları, alındıktan sonra 5 iş günü içinde satışı yapılan döviz alımları ve kredi vadesi boyunca 50 bin ABD doları tutarına kadar olan döviz alımları istisna olarak değerlendirildi.

TAHAHÜT 2022’DE GETİRİLMİŞTİ

Döviz almama taahhüdü, TCMB’nin 2022 yılında yaptığı bir düzenleme ile reeskont kredisi kullanan ihracatçılar için şart haline gelmişti. İhracatçıların döviz gelirlerinin %40’ını Merkez Bankası’na, %30’unu ise bir bankaya satmaları ve 1 ay boyunca döviz almamaları gerekiyordu. Ancak 2023 yılında yapılan bir değişiklikle ithalat ödemeleri kapsamında yapılan döviz alımları bu taahhüdün kapsamı dışında bırakıldı.