HİBRİT VE PLUG-IN ARAÇLARA SERVİS ŞARTI

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, elektrikli araç ithalatında uygulanan servis açma zorunluluğu, hibrit ve plug-in araçları da kapsayacak şekilde genişletildi. Artık bu araçların ithalatı için Türkiye genelinde belirli şartlar yerine getirilecek.

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatına ilişkin tebliğde önemli bir değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, haricen şarj edilebilir hibrit araçlar (plug-in hibrit) ve elektrikli araçların ithalatında yetkili servis açma zorunluluğu getirildi. Bu düzenlemeye göre, ithalatçı firmalar artık Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurmak zorunda olacak.

SERVİS AÇMA ŞARTLARI BELİRLENDİ

Yeni tebliğle birlikte ithalatçıların kuracağı servislerin, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, elektrikli ve plug-in hibrit araçların bakım ve onarımını yapacak teknisyenlerin, TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından verilen yeterlilik belgelerine sahip olması şart koşuluyor. Bu belgeler, sadece elektrikli ve plug-in araçların bakımına yönelik özel eğitimlerin tamamlanmasıyla alınabilecek.

TİP ONAYI OLMAYAN ARAÇLAR İÇİN MUAFİYET GEREKECEK

Tip onayına tabi olmayan elektrikli ve plug-in hibrit araçların ithalatında ise TSE tarafından verilen muafiyet veya kapsam dışı yazısının gümrük idarelerince talep edileceği belirtiliyor.