BAKANLIK, TIBBİ AMAÇLI ETİL ALKOLÜ TAKİBE ALDI!

Tarım ve Orman Bakanlığı, alkol piyasasındaki kayıp ve kaçağın önüne geçmek amacıyla tıbbi amaçlı etil alkol kullanımını sıkı bir şekilde denetleme kararı aldı. Hazırlanan yeni düzenlemeyle tıbbi etil alkolün iç piyasadaki kullanım miktarı ve amacı yakından izlenecek.

Bakanlık, ilgili kurumların görüşlerini alarak, tıbbi etil alkolün kullanım amacını ve miktarını belirleyecek bir tebliğ taslağı hazırladı. Bu düzenlemeyle, piyasaya sunulan etil alkolün yasal ve kontrollü bir şekilde kullanılması sağlanacak.

ETİL ALKOL KULLANIMINA SINIRLAMA GETİRİLECEK

Taslağa göre, tıbbi etil alkol yalnızca sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları tarafından kullanılabilecek. Eczanelerde sadece doktor reçetesiyle hazırlanan majistral ilaç yapımında kullanılabilecek olan etil alkol, diğer sağlık hizmet sunucuları ve veteriner kliniklerinde de faaliyetleriyle uyumlu şekilde tüketilecek. Ancak bu kuruluşlar, etil alkolü piyasaya sunamayacak ya da farklı amaçlarla kullanamayacak.

KULLANIM MİKTARLARI DÜZENLENDİ

Her ay için belirli miktarlarda etil alkol kullanımı zorunluluğu getiriliyor. Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları ve veteriner klinikleri aylık 5 litre etil alkol kullanabilecek. Hayvan hastaneleri için ise bu miktar 40 litre olarak belirlendi. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları da kendi faaliyet alanlarına uygun miktarlarda etil alkol alabilecek.

KULLANIM KAYITLARI ZORUNLU OLACAK

Düzenlemeyle, sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları, tıbbi etil alkol kullanımına ilişkin kayıt tutmak zorunda olacak. Böylece, kullanımın kontrolü ve takibi daha kolay hale gelecek.