TÜRKİYE'DEKİ MİLLİ PARKLAR VE TABİAT PARKLARINA ZİYARETÇİ AKINI

Ocak-ağustos döneminde Türkiye genelindeki milli parklar ve tabiat parkları, yaklaşık 39 milyon ziyaretçi ağırladı. Koruma altındaki bu alanlar, doğa severler için önemli bir destinasyon olmaya devam ediyor.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koruması altındaki milli parklar ve tabiat parklarına yönelik ziyaretçi ilgisi, yaz döneminde de artış gösterdi.

KORUNAN ALANLARA YOĞUN İLGİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Türkiye genelinde doğal yapıları ve tarihi dokusuyla öne çıkan alanlar, ekoturizm faaliyetlerine imkan tanıyor. Bu alanlar arasında yer alan milli park ve tabiat parkları, hem doğaseverlerin ilgisini çekiyor hem de çevre bilincini artırıyor. Ülke genelinde koruma altındaki sahaların milli park ilan edilmesi için çalışmalar da devam ediyor. Son olarak İstanbul'daki Kağıthane Hasdal bölgesi "Kağıthane Hasdal Tabiat Parkı" olarak ilan edilirken, Afyonkarahisar'daki Akdağ Tabiat Parkı’nın statüsü "Akdağ Milli Parkı" olarak değiştirildi.

YAZ AYLARINDA REKOR ZİYARET

Bu yılın yaz aylarında sıcaklardan kaçmak isteyen vatandaşlar milli parkları ve tabiat parklarını tercih etti. Haziran ayında 10 milyon 196 bin, temmuzda 9 milyon 702 bin ve ağustosta 9 milyon 691 bin ziyaretçi ile toplamda 29 milyon 590 bin kişi bu alanları ziyaret etti. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 27 milyondu. Böylece, ziyaretçi sayısında 1 milyon 862 bin kişilik bir artış gözlemlendi.

Milli parklar arasında en çok ziyaret edilen yer Muğla’daki Marmaris Milli Parkı oldu. Marmaris, 8 milyon 287 bin ziyaretçi ağırlarken, Antalya’daki Beydağları Sahil Milli Parkı 5 milyon 485 bin ziyaretçi ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise 2 milyon 449 bin ziyaretçiyle Konya’daki Beyşehir Gölü Milli Parkı bulunuyor.

MARMARİS MİLLİ PARKI ZİYARETÇİ AKINI YAŞADI

Özellikle yaz aylarında turistlerin gözdesi olan Marmaris Milli Parkı, 4 milyon 152 bin ziyaretçi ile bu dönemde de en çok tercih edilen yer oldu. Beydağları Sahil Milli Parkı 4 milyon ziyaretçiyle ikinci, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ise 1 milyon 512 bin ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı.

Ormanya Tabiat Parkı ve Beyşehir Gölü Milli Parkı da sırasıyla 1 milyon 241 bin ve 1 milyon 119 bin ziyaretçi çekerek popüler destinasyonlar arasında yer aldı.