EĞİTİM-İŞ'TEN MEB'İN GENELGESİNE TEPKİ

Eğitim-İş Denizli 2 No’lu Şube Özlük Hukuk Sekreteri Mevlüde Becan, Millî Eğitim Bakanlığı'nın 14 Eylül 2023 tarihli ve "Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişler" konulu genelgesine karşı basın açıklaması yaptı. Becan, genelgede yer alan düzenlemelerin öğrencilerin örgün eğitimden koparılıp açık liseye yönlendirilmesini teşvik ettiğini ve bu durumun eğitim hakkına zarar verdiğini belirterek hukuki mücadele başlattıklarını duyurdu.

GENELGEYLE ÖĞRENCİLERİN AÇIK LİSEYE GEÇİŞİ TEŞVİK EDİLİYOR

Mevlüde Becan, açıklamasında Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgenin bazı maddelerine dikkat çekti. Söz konusu genelgede, şu koşullarda öğrencilerin açık liseye geçiş yapmalarının kolaylaştırıldığına vurgu yaptı:

  1. Özürsüz devamsızlık hakkını dolduran öğrenciler: Dokuzuncu sınıfta devamsızlık hakkını aşan öğrencilerin örgün öğretimden çıkarılarak açık liseye yönlendirilmesi.

  2. Hafızlık ve Arapça eğitimi alanlar: Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında hafızlık ve bu alanı destekleyici Arapça eğitimi alan öğrencilerin de açık liseye geçişine olanak sağlanması.

  3. Mazeret gerekçesiyle geçişler: Bakanlıkça mazereti uygun görülen öğrencilerin açık liseye geçişine imkan tanınması.

Bu düzenlemelerin, öğrencilere örgün eğitim yerine açık liseyi teşvik ettiğini belirten Becan, açık liseye geçişlerin bu şekilde kolaylaştırılmasının, eğitimde fırsat eşitliğine ve örgün eğitimin önemine zarar verdiğini ifade etti.

“EĞİTİMİN LAİK VE BİLİMSEL YAPISI ZARAR GÖRÜYOR”

Eğitim-İş olarak, eğitim hakkının temelinin örgün eğitimden geçtiğini vurgulayan Becan, Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nda bu hakkın güvence altına alındığını hatırlattı. Genelge ile öğrencilerin örgün öğretimden koparılarak açık liseye yönlendirilmesinin, Millî Eğitim Bakanlığı'nın hedeflediği çağdaş ve bilimsel eğitim ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. Becan, "Genelge ile adeta Bakanlığın tüm açıklamalarının aksine, öğrencilerin açık liseye geçişi teşvik edilir duruma gelmiştir" dedi.

“TARİKAT VE CEMAATLERE YÖNLENDİRİLME İDDİASI”

Mevlüde Becan, bu düzenlemelerin, bazı öğrencilerin açık liseye kaydedildikten sonra çeşitli tarikat ve cemaatlere ait yerlere götürülmesine yol açtığını iddia etti. Özellikle hafızlık eğitimi veya Arapça eğitimi bahanesiyle öğrencilerin, örgün eğitimden koparılarak dini eğitime yönlendirildiğini belirtti. Becan, bu uygulamanın laik ve bilimsel eğitim anlayışına tamamen aykırı olduğunu ve çocukların eğitim hayatını tehlikeye attığını savundu.

DANIŞTAY'DAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Eğitim-İş'in, söz konusu genelge ve buna dayanak olan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin iptali için Danıştay'a dava açtığını belirten Becan, bu hukuki sürecin neticesinde önemli bir karar alındığını duyurdu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, genelgede yer alan bazı düzenlemelerin ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 41. maddesindeki “Bakanlıkça mazereti uygun görülenler” ifadesinin yürütmesini durdurdu.

Becan, bu kararla birlikte örgün eğitimin öncelikli olması gerektiğine dair hukuki bir zafer kazandıklarını belirtti. Ancak, bu tür uygulamaların devam ettiğini gözlemlediklerini ve mahkeme kararlarının uygulanması için girişimlerini sürdüreceklerini söyledi.