30 BİN İLAVE PERSONEL İSTİHDAM EDİLECEK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullardaki temizlik personeli istihdamıyla ilgili olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın pazartesi itibarıyla tam zamanlı 30 bin ilave personel istihdam hakkı sunacağını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, bugün itibarıyla 45 bine yakın okulda kadrolu temizlik elemanının bulunduğunu ifade etti. Sürecin taşeron personelle yönetildiğini ve taşeronların kadroya geçtikten sonra sorun çıktığını belirten Bakan Tekin, sorunu çözmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte toplum yararına program projesini başlattıklarını bildirdi.

Bu yıl itibarıyla revize edilen proje ile haftada 5 gün tam zamanlı çalışma yerine haftada 3 gün kısmi zamanlı çalışma esasının hayata geçirildiğini dile getiren Tekin, geçtiğimiz yıl tahsis edilen 60 bin personelin bu yıl iki katına çıkarılarak 120 bine ulaştığını kaydetti. Okullarda temizlikle ilgili konuyu çözmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının haftada 3 gün 120 bin personel görevlendireceğini bildiren Bakan Tekin, 120 bin istihdam alanı oluşturulmasına rağmen başvuru sayısının çok az olduğunu, ancak yüzde 25'inin doldurulabildiğini vurguladı.

PAZARTESİ İTİBARIYLA SÜREÇ BAŞLAYACAK

Bu talep eksikliğinden ve başlayıp devam etmeyenlerden dolayı okullarda böyle bir sıkıntı ortaya çıktığını anlatan Bakan Tekin, "Saha ziyaretlerimizde okullarda sistemin aksadığını görünce Bakanımızla tekrar konuştuk. En son dün de Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Bakanımızla birlikte tekrar değerlendirdik. Pazartesi itibarıyla Çalışma Bakanlığı tam zamanlı 30 bin ilave personel istihdam hakkı sunacak. İş gücü ürün programına başvuru ve işlevselliğini test ettik, aksaklıkları hissettik, kendileri de bu konuda bize yardımcı oldular. Pazartesi itibarıyla süreci başlatacağız." dedi.

OKULLARIN DEPREM ANALİZİ YAPILDI

Mevcut dersliklerin yarısından fazlasının 2002 sonrasında inşa edildiğini, deprem bölgesinde 2002 sonrasında inşa edilip yıkılan okulun yok denecek düzeyde olduğunu ifade eden Bakan Tekin, 2002'den önce inşa edilen tüm okulların deprem analizini yaptıklarını, 2002 öncesinde yapılan okulların deprem açısından yüzde 80'inin gözden geçirildiğini söyledi.

KAYIT PARASI

Okullarda kayıt ücreti alındığına ilişkin iddialarla ilgili soruyu yanıtlayan Tekin, ortaöğretim kurumlarında sınavla ya da adrese dayalı öğrenci alan liselere okul müdürünün "Kayıt yapmıyorum" deme inisiyatifinin bulunmadığını kaydetti. Buralara kayıtların elektronik ortam üzerinden yürütüldüğünü dile getiren Tekin, kayıt hakkı olmayan okullarda velinin bir şekilde oraya kaydettirmek istediği için farklı yöntemler deniyor olabileceğini belirterek, "Okullarımızı, müdürlerimizi zan altında bırakmasınlar." ifadesini kullandı.