KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE ÇAĞRISI
Çalışma Bakanı Işıkhan’ın da katıldığı İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katılan DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, yabancı istihdamı konusunda kayıt dışılıkla mücadele çağrısı yaptı. Kasapoğlu yabancılara ilişkin çalışma izinlerinin alınması konusunda bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi, geçici çalışma izni statüsü getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da katıldığı ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekleşti. Programa 365 oda ve borsanın başkanları katıldı. Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu söz aldığı toplantıda iş dünyasının talep ve beklentilerini sıraladı. Kasapoğlu özellikle yabancı işgücü konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
TEŞVİKLER VE İŞGÜCÜ EĞİTİMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kasapoğlu toplantıda göçmen entegrasyonu, istihdam teşvikleri ve işbaşı eğitim programlarına ilişkin iş dünyasının beklenti ve taleplerini aktardı. Konuşmasında kayıt dışı işgücü ile mücadele çağrısı yaptı.
Bakanlık ve İŞKUR aracılığı ile uygulanan işbaşı eğitim programlarının etkinliklerinin artırılması gerektiğini hatırlatan Kasapoğlu; “Denizli’de yapılan çalışmalar, bu programların mesleki eğitim kurslarına kıyasla daha başarılı sonuçlar yarattığını kanıtlıyor. Programlardan mezun her 10 kişinin 7’si aynı alanda istihdamda bulunmaya devam ediyor. Ancak bu programların etkinliği her geçen yıl daha fazla düşmekte. Geçmiş yıllarda Denizli’de 4 bin 700’leri bulan yıllık yararlanıcı sayısı 2024 yılında 200’lere kadar düşmüş durumda. Bu konuda sanayicimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda teşvik programları daha sıkı kurgulanmalıdır. İş ve işçi eşleştirmesinin güçlendirilmesinde Sanayi Odamız elinden gelen desteği vermeye hazır” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMA İZİNLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Yabancı uyruklu çalışanların işgücüne entegrasyonu konusuna dikkat çeken DSO Başkanı Kasapoğlu, göçmen koruma kapsamındaki sığınmacılar için uygulanan ‘Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı’ gibi uygulamaların Denizli’ye uyarlanabileceğini belirtti.
Böyle bir program sonucunda başlangıçta 500’ü yabancı bin kayıtlı ilave istihdam oluşturulabileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Kasapoğlu, “Yabancılar için çalışma izinlerinin alınmasındaki bürokratik engellerin bir ara formül oluşturularak ‘geçici çalışma izni’ statüsü oluşturulmalı. Yabancı uyruklu personel çalıştırma şartları gözden geçirilmeli” diye konuştu.
Sanayi işbirliğinin teşvik edilmesi için MYO ile uzun dönem staj veya uygulamalı ders için protokol yapan firmalara sosyal sigorta prim teşviki sağlanması gerektiğini hatırlatarak; gençler, kadınlar ve göçmenler için iyi tasarlanmış eğitim programlarına ve bunlarla bağlantılı güçlü istihdam teşviklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.