KÜLTÜREL MİRAS DÜNYAYA TANITILACAK

Denizli’nin Baklan ilçesinde tamamen ahşaptan yapılan ve süslemeleri ile dikkat çeken Çalkebir Selçuklu Türkmen Camii’nin tanıtımı için harekete geçildi. Çalkebir Derneği, yapının ışıklandırmalarını tamamladı, gece de ziyaret edilebilmesini sağladı.

Denizli’nin Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nin tanıtımı, kültürel ve turistik potansiyelinin ortaya çıkarılması için büyük çaba sarf eden Çalkebir Derneği, bölgede Anadolu Selçuklu İmparatorluğu döneminde yapılan Çalkebir Selçuklu Türkmen Camii’nin tanıtımı için kolları sıvadı.

Bölgenin hem binyıllar öncesine dayanan kültürünü hem de özellikle Milli Mücadele ile ilişkisini gündeme taşıyarak yörenin tanıtımı için büyük çaba sarf eden dernek üyeleri, tek bir çivinin bile olmadığı ahşap camiinin ayağa kalkması için de uzun süredir çaba sarf ediyordu.

KÜLTÜREL MİRAS DÜNYAYA TANITILACAK

Çalkebir Derneği öncülüğünde bölgede bilim insanlarının yürüttüğü çalışmalarda hem yakın hem de uzak geçmişe dair inkar edilemeyecek kanıt ve bağlantılara rastlanmış, özellikle cami avlusundaki musalla taşı üzerindeki yazıtların okunması ile yörenin bir dönem Kaeto Halkı’na ev sahipliği yaptığı ortaya çıkmıştı.

Kitabesinde 1293 tarihinde yapıldığı yer alan Çalkebir Selçuklu Türkmen Camii’nin turizme kazandırılması amacıyla ışıklandırma çalışmaları da tamamlandı. Artık ziyaretçiler gece saatlerinde de bu kültürel mirası yakından inceleyebilecek.

KÜLTÜREL MİRAS DÜNYAYA TANITILACAK

Süslemelerle bezeli camide yeşil, sarı ve kırmızı renkler dikkat çekerken yörede hala Selçuklu hanaylı evlerin varlığı biliniyor.

Çalkebir Derneği kurucularından Ahmet Akbay caminin bir dönem kilise olarak da kullanıldığını belirtirken, “Ahşap, çivisiz bir cami… İç işlemeleri sanıyorum Türkiye’de bir numaradır. Çok farklı desenler dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde bu camii ve köyü ziyarete açacağız. Tüm Türkiye’den hatta dünyanın çeşitli ülkelerinden insanları buraya davet etmeyi planlıyoruz. Gelsinler köyümüzü ve tarihi camimizi yakından tanıyıp bilsinler istiyoruz” ifadelerini kulandı.