İLK SİVİL ALICISI DENİZLİ İTFAİYESİ

Güneydoğu Anadolu’daki Hendek Operasyonları ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde kullanılan duvar arkası görüntüleme sisteminin ilk sivil alıcısı Denizli Büyükşehir Belediyesi oldu. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ. tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen cihaz, ‘İtfaiye Haftası’ kapsamında Delikliçınar Meydanı’nda sergilendi.

Savunma Sanayii Başkanlığı kuruluşu Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ. tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen duvar arkası görüntüleme sistemi, askeri ve sivil alanlarda kullanılabiliyor. Cihaz, ilk olarak 2015 yılında Türk güvenlik güçleri tarafından PKK militanlarına karşı gerçekleştirilen Sur, Cizre ve Musaybin merkezli yapılan Hendek Operasyonları’nda kullanıldı.

İLK SİVİL ALICISI DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR OLDU

İLK SİVİL ALICISI DENİZLİ İTFAİYESİ

Ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde kullanılan cihaz sayesinde enkaz altında 50'den fazla kişinin yeri tespit edildi ve onların sağ kurtarılması sağlandı. Askeriye özel üretilen bir cihaz,  6 Şubat depremlerinde Denizli Büyükşehir İtfaiyesi Ekibi tarafından da kullandı. Depremde test edilen cihaz, başarılı olduğu görülünce gerekli çalışmalara başlandı. Cihaz, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sonra ilk kez 2023 yılı mayıs ayında Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin envanterine kazandırıldı.

DELİKLİÇINAR MEYDANI’NDA SERGİLENDİ

İLK SİVİL ALICISI DENİZLİ İTFAİYESİ

6,5 kilogram ağırlığındaki cihaz, yaydığı sinyallerla duvarın/engelin arkasında bir canlının olup olmadığının bilgilisini aktarıyor. 7, 14 ve 21 metre olarak 3 kademedeki insan hareketine duyarlı olan cihaz, sivil olarak Türkiye’de sadece Denizli İtfaiyesi’nde bulunuyor. İtfaiye envanterinde ‘Enkaz Altı Görüntüleme Cihazı’ olarak kullanılan cihaz, 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında kutlanılan İtfaiye Haftası etkinlikleri kapsamında Delikliçınar Meydanı’nda açılan stantta sergilendi.