KREDİ KARTI VE TÜKETİCİ KREDİSİNDE YAPILANDIRMADA MİLAT 26 EYLÜL
Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını ödeyemeyenler için yapılandırma fırsatı başlıyor. Yapılandırma sürecinde 26 Eylül tarihi geriye dönük işlemler için milat kabul edilecek ve başvuru şartları bankalar tarafından belirlenecek.
Edinilen bilgilere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı kararla, kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için yapılandırma fırsatında detaylar netleşti. Buna göre, kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını 30 gün boyunca ödemeyenler yapılandırmaya başvurabilecek. Kararın yayımlandığı 26 Eylül 2024 tarihi itibarıyla geriye dönük olarak uygulanacak olan düzenlemede, yeni kredi kartı borçları yapılandırma kapsamında olmayacak.
BDDK’nın kararına göre, bireysel kredi kartı borç bakiyeleri, kart sahibinin talep etmesi durumunda 60 aya kadar vadelere bölünerek yapılandırılabilecek. Yapılandırılan borcun aylık taksitleri, o ayın asgari ödeme tutarına eklenerek ödenecek.
FAİZ ORANI VE LİMİT KISITLAMALARI
Yapılandırma sürecinde uygulanacak azami faiz oranı yüzde 3.11 ile sınırlandırılırken, ihtiyaç kredilerinde faiz oranını bankalar belirleyecek. Kredi kartı borcunun yüzde 50’si ödenene kadar kredi kartlarının limiti artırılamayacak. Bu kısıtlama, sadece borçlu kart için değil, diğer tüm kredi kartları için geçerli olacak.
TÜKETİCİ KREDİLERİNDE DE YAPILANDIRMA
Tüketici kredileri de kredi kartlarıyla benzer şekilde yapılandırılabilecek. 26 Eylül 2024 tarihinden önce kullanılan ve bu tarihten itibaren 30 gün içerisinde anapara veya faiz ödemesi yapılmamış olan ihtiyaç kredileri, borçlunun talebi üzerine 60 aya kadar vadelendirilecek. Bu süreçte borçluya yeni kredi verilmesi mümkün olmayacak.
BANKALAR KARAR VERECEK
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşlar, bankalarına başvuracak. Bankalar, borçlunun gelir durumu gibi belgeleri talep edebilecek ve yapılacak inceleme sonucunda yapılandırmaya karar verecek. Bu düzenleme, bankaların alacaklarını tahsil etmesini de kolaylaştıracak.
KREDİ KARTLARINDAKİ TAKİPTEKİ BORÇLAR 34 MİLYAR LİRA
BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartlarında takibe düşmüş alacaklar 43 milyar 447 milyon liraya ulaşırken, bireysel tüketici kredilerinde bu rakam 46 milyar 390 milyon lira olarak kaydedildi. Toplam takipteki borç miktarı ise 89 milyar 838 milyon lira.