ZARAR EDEN ŞİRKETLER ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ ÖDEYECEK

Yeni vergi düzenlemesiyle birlikte mevzuata giren Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi’nin ayrıntıları, Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kurum kazançlarından indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarın %10’undan az olmayacak şekilde asgari kurumlar vergisi uygulanacak.

İLK ÜÇ YIL İÇİN VERGİ MUAFİYETİ

Tebliğe göre, yeni faaliyete başlayan mükellefler için üç hesap dönemi boyunca asgari kurumlar vergisi ödemesi yapılmayacak. Örneğin, 2025 yılında kurulan bir şirket, 2025, 2026 ve 2027 yıllarında bu vergiden muaf tutulacak. Vergi hesaplaması, ticari bilanço kârı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamına göre yapılacak. Geçmiş yıl zararları ise vergi matrahından düşülemeyecek.

Asgari kurumlar vergisinden, teşvik belgeli yatırımlar ve yatırıma katkı tutarları nedeniyle alınmayan vergiler indirilebilecek. Aynı şekilde ihracat kazançları, sanayi sicil belgeli kurumların üretim kazançları ve halka arz edilen şirketlerin kazançlarına uygulanan vergi indirimleri de bu vergiden düşülebilecek.

KKM KAZANÇLARINA İSTİSNA YOK

Tebliğe göre, bazı kazançlar asgari kurumlar vergisi matrahından düşülemeyecek. Yurt dışı kazançlar, iştirak hissesi satış kazançları, yatırım fonu kazançları, taşınmaz satış kazançları ve KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarından elde edilen kazançlar bu kapsamda yer alıyor. Ayrıca, Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar ve tarım lisanslı depo ürün senetlerinden elde edilen kazançlar da vergi matrahından indirilemeyecek.

BAĞIŞLAR VE SPONSORLUKLAR DAHİL EDİLMEYECEK

Cumhurbaşkanınca başlatılan kampanyalara yapılan bağışlar, Kızılay ve Yeşilay’a yapılan nakdi yardımlar da vergi matrahından düşülemeyecek. Sponsorluk harcamaları, eğitim ve sağlık tesislerine yönelik yardımlar, kültür ve turizm amaçlı bağışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

ZARAR EDEN İŞLETMELER DE VERGİ ÖDEYECEK

Tebliğde yer alan örneklerde, zarar eden işletmelerin de vergi ödeyebileceği belirtiliyor. Örneğin, 1 milyon lira ticari bilanço zararı olan bir işletmenin, 200 bin liralık kanunen kabul edilmeyen giderleri bulunuyorsa, bu giderler üzerinden %25 oranında kurumlar vergisi ödenecek. Bu durumda mükellef 50 bin lira vergi ödemek zorunda kalacak.