İŞLETMECİLERE PARTİ NUMARASI ZORUNLULUĞU 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği ve tüketici sağlığını koruma amacıyla yeni bir düzenleme başlatıyor. Gıda işletmecileri, ambalajlarda yer alan parti numaralarının kaydını tutmak ve talep edilmesi durumunda Bakanlığa sunmakla yükümlü olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı" hazırlayarak görüşe sundu. Bu tebliğe göre, gıdaların parti numaraları, üretim, imalat veya ambalajlama sürecine göre belirlenecek ve tüketicinin gıdayı güvenle tüketebilmesi sağlanacak. Parti numarası olmayan gıdalar, piyasaya sürülemeyecek.

PARTİ NUMARASININ KULLANIMI VE İSTİSNALAR

Yeni düzenleme ile gıdaların üzerinde parti veya lot numaralarının "P" veya "L" harfi ile gösterilmesi zorunlu olacak. Ancak bazı ürünler bu zorunluluk dışında tutulacak. Örneğin, doğrudan satışa sunulmak üzere hazır ambalajlanan veya tüketici talebi doğrultusunda paketlenen gıdalar bu hükme tabi olmayacak. Ayrıca, 10 santimetrekareden küçük ambalajlar ve porsiyon dondurmalar da kapsam dışında bırakıldı.

KAYITLAR BAKANLIĞA SUNULACAK

Gıda işletmecileri, ürünlerinde kullandıkları parti numarasını düzenlemeye uygun olarak kaydedip, talep halinde Bakanlığa sunmak zorunda olacak. Tebliğde belirtilen koşullara uymayan işletmeciler hakkında ise "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" kapsamında idari yaptırımlar uygulanacak.

31 Aralık 2026 tarihine kadar tebliğe uyum sağlanması zorunlu olacak. Uyum sağlamayan gıdalar bu tarihten sonra piyasada bulundurulamayacak ve ithal edilen gıdaların etiketlerinde de aynı hükümler geçerli olacak.