MECLİS YENİ YASAMA YILINA 1 EKİM'DE BAŞLIYOR

TBMM, 28. Dönem 3. Yasama Yılı için 1 Ekim Salı günü Numan Kurtulmuş başkanlığında toplanacak. 2 aylık aranın ardından yasama çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

TBMM AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENECEK

1 Ekim’de TBMM, Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla açılışını yapacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından saat 15.00'te Genel Kurul toplanacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul'a hitap edecek.

Açılış töreninin ardından, geleneksel Meclis resepsiyonu saat 19.30’da TBMM Tören Salonu’nda yapılacak. Resepsiyona devlet protokolü ve davetli izleyiciler dışında ziyaretçi kabul edilmeyecek.

YOĞUN GÜNDEM BEKLİYOR

Meclis, yeni yasama yılının ilk mesaisine 2 Ekim Çarşamba günü başlayacak. İlk olarak Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi görüşülecek. Daha önce birinci bölümü tamamlanan teklifin ikinci bölümü üzerinde görüşmeler yapılacak. Ardından tüketici haklarının korunmasına ilişkin yasa teklifi ve 9. Yargı Paketi gündeme alınacak.

Ayrıca, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu ile İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nun raporları Genel Kurul'da değerlendirilecek.

OVP KAPSAMINDA YENİ DÜZENLEMELER

Meclis, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde kanuni düzenlemeler için de çalışacak. OVP'de yer alan reformlar arasında vergi muafiyetlerinin gözden geçirilmesi, sosyal güvenlik sistemi reformları ve işgücü piyasasına yönelik düzenlemeler bulunuyor.

Ayrıca, otomatik katılım sistemine katkı sağlayacak ikinci basamak emeklilik sistemi kurulması, icra ve iflas mevzuatının güncellenmesi, karbon fiyatlandırma mekanizmasının oluşturulması gibi birçok konuda düzenlemeler hayata geçirilecek.

PARTİ GRUP TOPLANTILARI GERÇEKLEŞECEK

Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin de 1 Ekim haftasında grup toplantılarını gerçekleştirmesi bekleniyor. Salı ve Çarşamba günleri bu toplantılarla birlikte Meclis gündemi daha da yoğunlaşacak.