SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE KOLAY VERGİLEME KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Sosyal medya içerik üreticileri için uygulanan basit vergileme sistemi, internet üzerinden bireysel kurs, veri işleme, geliştirme ve ürün tanıtımı gibi hizmet verenleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ 1 OCAK 2024'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı "Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerinin kazançlarına yönelik basit vergileme usulleri düzenleniyor. 1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme, sosyal medya üzerinden içerik üretenlerin yanı sıra bireysel kurs veren, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı yapanları da basit vergileme kapsamına alacak.

İNTERNET ÜZERİNDEN HİZMET VERENLERE VERGİ KOLAYLIĞI

Düzenleme ile internet siteleri veya benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses ve video içerikleri paylaşarak kazanç elde edenler de gelir vergisi istisnası kapsamına dahil edildi. Sosyal medya platformları dışında, internet siteleri ve benzeri ortamlarda içerik paylaşarak kazanç sağlayanlar, artık bu vergilendirme kolaylığından faydalanabilecek.

Bunun yanı sıra, internet üzerinden bireysel kurs veren, veri işleme ve geliştirme hizmeti sunan veya ürün tanıtımı yapan kişilerin kazançları da basit vergileme sistemine dahil edilecek. Bu kişiler, elde ettikleri tüm kazançlarını Türkiye’de kurulu bir banka hesabına yatırarak, bankalar üzerinden yüzde 15’lik vergi kesintisiyle vergilendirilecek.

BASİT VERGİLEME USULÜ NASIL İŞLİYOR?

Sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricileri, "193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi" alarak banka hesapları açtıracak. Elde ettikleri tüm kazançları bu hesaplara yatıracak olan içerik üreticileri, banka üzerinden yüzde 15 oranında vergi ödeyecek. Vergi kesintisi nihai vergi olacak, bu kişiler ek beyanname vermek zorunda kalmayacak.

Ancak, kazançları gelir vergisi tarifesinin 4. diliminde yer alan ve 2024 için 3 milyon lirayı aşanların beyanname vermesi ve vergilerini tarifeye göre ödemesi gerekecek.