DENİZLİ'DE LİF KABAKLARI HASATA HAZIRLANIYOR
Denizli'nin Honaz ilçesinde deneme ekimi yapılan lif kabağı bu yıl daha geniş alanlara ekildi. Bulaşık süngeri ve banyo lifi olarak kullanılan lif kabaklarının hasadı önümüzdeki günlerde başlıyor.
LİF KABAĞI ÜRETİMİ GENİŞLİYOR
Geçen yıl Hatay’da yaygın olarak yetiştirilen lif kabağının deneme ekimine Denizli’nin Honaz ilçesi Kaklık Mahallesi’nde başlandı. İlk yıl olumlu sonuçlar alındıktan sonra, bu yıl üretim daha geniş alanlara yayıldı. Kaklık Mahallesi’nde yetişen lif kabaklarının önümüzdeki 10 gün içinde hasat edilmesi bekleniyor.
DOĞAL ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR
Lif kabaklarının doğal ürünlere artan talep nedeniyle aktarlarda yoğun ilgi gördüğünü belirten çiftçi Mensur Aydemir, üretim süreci hakkında bilgi verdi. Aydemir, "Geçen yıl internetten temin ettiğim tohumlarla denemesini yaptığım lif kabağını, bu yıl daha geniş alanlara diktim. Lif kabakları bakım açısından zor bir bitki ancak belli işlemlerden geçtikten sonra doğal bulaşık süngeri ve banyo kesesi olarak kullanılabiliyor" dedi. Kabakların 60-70 santimetre uzunluğa ulaşabildiğini ve kuruyan dış kabuklarının soyulmasıyla içindeki liflerin ortaya çıktığını anlatan Aydemir, bu doğal ürünlerin hiçbir kimyasal içermediğini vurguladı.
LİF KABAĞININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Lif kabağı sadece temizlik malzemesi olarak değil, aynı zamanda cilt sağlığı için de önemli faydalar sunuyor. Aydemir, lif kabağının cildi ölü derilerden arındırarak yenilenmeyi teşvik ettiğini ve kan dolaşımını hızlandırarak cilde canlılık kattığını söyledi. Ayrıca, sivilce ve siyah nokta oluşumunu engelleyici etkisi olduğunu belirtti. Bulaşık süngeri olarak kullanıldığında tencere ve tavaları çizmediğini ifade eden Aydemir, lif kabağının kullanım süresinin 1 ila 4 ay arasında değiştiğini dile getirdi.