NAR BAHÇELERİNE 223 BİN 500 FAYDALI BÖCEK SALINDI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kalıntı Eylem Planı kapsamında Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2024 üretim sezonunda "Nar Kalıntı Eylem Planı Projesi" uygulamaya alındı. Biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi esas alan proje ile Denizli'de nar bahçelerine turunçgil unlubiti zararlısına karşı 223 bin 500 faydalı böcek nar bahçelerine salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için kimyasal mücadele yerine biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanılarak zararlılarla mücadele edilmesi ve pestisit kalıntısız ürünlerin üretilmesi için Kalıntı Eylem Planını hayata geçirdi. Bakanlığın desteğiyle Denizli'de başlatılan Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığının 2022-2025 yıllarında uygulamaya aldığı Biber, Turunçgil, Yaprağı Yenen Sebzeler, Nar, Ayva ve Bağ'da Kalıntı Eylem Planı kapsamında Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2024 üretim sezonunda "Nar Kalıntı Eylem Planı Projesi" uygulamaya konuldu. Bu kapsamda kimyasal mücadeleye alternatif doğa dostu biyolojik mücadelenin üreticilere benimsetilmesi, olumlu sonuçlarının anlatılması ve daha fazla çiftçiye ulaşması adına Pamukkale ilçesine bağlı Kocadere Mahallesi'nde tarla günü etkinliği düzenlendi.

15 İLAÇ 2'YE DÜŞÜRÜLDÜ

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, konuşmasında örnek bir çalışmanın yapıldığını belirterek, gıda güvenliğinin önemine değindi. Yapılan çalışmalarda üreticiye, ihracatçıya ve tüketiciye sağladığı faydalardan bahseden Prof. Özkan, böyle bir projeye katkı sağlayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teşekkür etti. Tarla sahibi İsa Çelebi de yapılan çalışmadan memnun olduklarını dile getirerek, daha önce sezon boyunca en az 15 defa ilaç attıklarını, bu uygulama ile 2'ye kadar düştüğünü söyledi.

ZAMANINDA İLAÇ KULLANILMALI

NAR BAHÇELERİNE 223 BİN 500 FAYDALI BÖCEK SALINDI

Bitki Sağlığı Karantina Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi desteklediklerini, bu mücadeleyle kalıntı problemi çözülerek üretilen ürünlerin ihracatının daha kolay hale gelmesinin sağlanacağını ifade etti. Amaçlarının üreticilere daha yüksek kazanç elde ettirmek ve daha sağlıklı ürünleri topluma sunabilmek olduğunu vurgulayan Akyazı, "Siz bizimle ne kadar iş birliği yaparsanız, ne kadar el ele verirsek, bu konuda o kadar başarılı oluruz. Eğer il ve ilçe müdürlüklerimizdeki arkadaşlarımızla sıkı bir temas halinde olursanız, mücadele zamanlarında ilaçları kullanır ve uygun makinelerle çalışırsanız, ürünlerimizde ilaç kalıntısı olmaz. Ancak, yanlış bilgilerle ya da başkalarının yönlendirmesiyle ilaç kullanırsanız, o zaman ürettiğiniz ürünlerde kalıntı çıkabilir. Bu durumda hem sizler hem ihracatçılar hem de ülkemiz zarar eder. O yüzden lütfen biyolojik ve biyoteknik mücadeleye önem verelim ve sürekli il müdürlüğümüzle irtibat halinde çalışalım." dedi.

TARIM İLACI KULLANIMI YÜZDE 80 AZALDI

TriMail Biyolojik Tarım Genel Müdürü Dr. İsmail Atay, yapmış oldukları biyolojik mücadelede hangi tekniklerden yararlanıldığından ve sürecin nasıl işlediğinden bahsetti. Mart ve Nisan aylarında, zararlı böceklerin takibi için tuzaklar koyarak popülasyon analizi yaptıklarını anlatan Atay, "Bu verilere dayanarak, faydalı böceklerin salım dozunu ayarladık ve bir nar bahçesinde biyolojik temelli entegre mücadeleyi yönettik. Normalde zararlı mücadelesinde bir sezonda 15 kez insektisit (böcek öldürücü) kullanılırken, biz 50 dekar nar bahçesinde yalnızca 2-3 kez ilaç kullandık. Bu sayede, yaklaşık %75-80 oranında tarım ilacı kullanımını azaltmış olduk." diye konuştu.

YAKIT VE SU TASARRUFU SAĞLANIR

Hitaf Agro Genel Müdürü Fatih Tanyıldızı ise yapılan biyolojik mücadele ile çiftçilere sağladığı önemli tasarruflardan bahsederek, "Ortalama bir sezon boyunca nar bahçelerinde 15 ilaçlama yapıldığı düşünülürse, dekara ortalama 1 litre yakıt kullanımı söz konusudur. 30 dekarda yapılan 15 uygulama ile toplamda 450 litre yakıt tasarrufu sağlanır. Bu hesaplamalarla toplam yakıt tasarrufu yaklaşık 202  bin litreye ulaşır. Ayrıca, her dekarda ortalama 100 litre su kullanımı göz önüne alındığında, 30 dekar alanda 15 ilaçlama ile toplamda yaklaşık 45 ton su tasarrufu sağlanır. Bu durum, suyun ücretli olması gerçeği ile birleştiğinde çiftçiler için büyük bir avantaj oluşturur. Üreticiler, hem su hem de yakıt tasarrufu ile maliyetlerini azaltma şansı elde etmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı, çiftçilerin biyolojik mücadele yöntemlerini benimsemesi büyük önem taşımaktadır." dedi.

MİLLİ GELİRİ ARTIRACAKNAR BAHÇELERİNE 223 BİN 500 FAYDALI BÖCEK SALINDI

İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Şehla Akpınar da yaptığı konuşmada, tarladan sofraya, çiftlikten çatala gıda güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için burada olduklarını belirtti. Projenin üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üreticilerin işbirliğiyle hayata geçirildiğini dile getiren Akpınar, "Tarımın tek paydaşı biz değiliz, tarım çok geniş kitleleri ilgilendiren bir yapı" ifadelerini kullandı. Projedeki amacın üretim verimliliğini artırmak ve pestisit kullanımını azaltarak ihracat potansiyeli yüksek ürünlerin miktarını artırmak olduğunu vurgulayan Akpınar, "Milli geliri en fazla nasıl elde edebileceksiniz?" diyerek projenin önemine dikkat çekti.

3 NAR BAHÇESİNE 6 KEZ BÖCEK SALINDI

Kocadere Mahallesinde 2 ve Korucuk Mahallesinde 1 bahçede olmak üzere toplamda 3 nar bahçesinde, 50 dekar alanda yürütülen proje ile 28 Mayıs 2024 tarihinde ilk böcek salımı yapıldı. Daha sonraki salımlar zararlı/faydalı böcek popülasyona ve iklim koşullarının uygunluğuna göre belirlenen tarihlerde yapılarak son faydalı böcek salımı 24 Ağustos 2024 tarihinde yapıldı. Böylece toplamda 6 salım gerçekleştirildi.

Narda Kalıntı Eylem Planı kapsamında Nar bahçelerinde zarar yapan turunçgil unlubiti zararlısına karşı biyolojik mücadele yöntemlerinden biri olan faydalı böcek uygulaması ile pestisit kalıntısının önlenmesi hedeflenerek Narda Turunçgil Unlubiti zararlısı ile mücadelede 75 bin adet Cryptolaemus montrouzieri (predatör), 148 bin 500 adet Leptomastix dactylopii (parazioit) faydalı böcek nar bahçelerine salındı.