MAKİNA İHTİSAS OSB’DE KAMULAŞTIRMAYA İTİRAZ

Honaz’a bağlı Kocabaş ve Gürlek mahalleleri sınırları içinde 2,5 milyon metrekarelik alanda kurulması planlanan ve altyapı çalışmalarının devam ettiği Denizli Makina İhtisas OSB’de, Cumhurbaşkanlığının kamulaştırma kararı sonrası bazı parsel sahipleri iptal davası açtı.

Denizli’de temelleri 4 yıl önce atılan, 130’un üzerinde fabrikanın kurulması ile 35 bin kişilik istihdamın sağlanması planlanan Makina İhtisas OSB alanı içindeki parselleri kamulaştırılan bazı mülk sahiplerinin mahkemeye giderek iptal davası açtıkları öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı kararı sonrası toplam 968 bin metrekarelik 72 parsel kamulaştırılmıştı. İddialara göre parsel sahiplerine dönüm başına 20 bin lira ödenmişti.

MAHKEMEYE TAŞIDILAR

Denizli’de sanayici oldukları belirtilen 3 parsel sahibinin Denizli 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, 2022 yılında alınan cumhurbaşkanlığı kararının iptali, kamulaştırma işleminin iptali, kamulaştırma bedelinin yeniden belirlenerek değer tespitinin yapılmasını istedikleri belirtildi. Parsel sahiplerinin ayrıca kendilerine ait parsellerin, kendi fabrikalarını kurmak amacıyla yine kendilerine tahsis edilmesini istedikleri öne sürüldü.

Davacıların; cumhurbaşkanı tarafından verilen ‘kamu yararı’ kararından sonra kamulaştırma işlemini yapan kuruluşun işlemi başlattığına dair karar alması gerektiğini ancak bu yönde bir karar alınmadığını savundukları kaydedildi.

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunun 6’ncı maddesine atfen yargılama sırasında bu kararın ibraz edilmesi istendiği öğrenildi. Davacıların, işlemi yapan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın mahkemeye gönderdiği 17 Eylül tarihli yazıya dayanarak kuruluşun kamulaştırma kararını, kamulaştırma yapıldıktan sonra aldığını ileri sürdü.

Mahkemede kamulaştırma kararı alınmadan kamulaştırma yapıldığı, bu nedenle işlemlerin iptal edilmesi, kamulaştırma bedellerinin yeniden belirlenmesi talep edildi. Kamulaştırılan parseller arasında Denizli’deki bazı sanayicilerin yanı sıra bölgedeki vatandaşların da arazisi olduğu öğrenildi.

‘SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR’

Diğer yandan Makine İhtisas OSB yönetiminin yargılamayı bir sorun olarak görmediği öğrenildi. İtiraza neden olan kanunun 6’ncı maddesinde ‘Cumhurbaşkanı tarafından verilen kamu yararı kararının ayrıca onaylanması gerekmez’ hükmü kapsamında kamulaştırmaların yapıldığına vurgu yapıldı. Yargılama sırasında mahkemeye gönderilen yazının ise sorun teşkil etmeyeceği kaydedildi. Kamulaştırma kararının 2020 yılı sonlarında alındığı, kamulaştırma ücretini yeterli bulmayan bazı mülk sahiplerinin ‘değer artırım davası’ açtıkları, değer tespitinin yapıldıktan sonra haklarını aldıkları kaydedildi.