KAZANLAR YAĞMUR İÇİN KAYNADI

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Alaattin Mahallesi’nde yaklaşık 700 yıldan bu yana gerçekleştirilen ‘Don Baba Yağmur Duası’ bu yıl da yoğun katılımla gerçekleşti. Etkinlikte 30 kazanda pişirilen 3 çeşit yemek katılımcılara ikram edildi.

Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Alaattin Mahallesi, atalarından kalan kültürü yaşatmaya devam ediyor. Selçuklu uç beylerinden Don Baba’nın türbesinin bulunduğu alanda yaklaşık 700 yıldır icra edilen ‘Don Baba Yağmur Duası’ etkinliği bu yıl da yapıldı.

Bölgede 33 küçükbaş, bir büyükbaş hayvandan 30 kazanda yapılan yahni, keşkek ve aşure davetlilere ikram edildi. Kılınan öğle namazının ardından yapılan dua ve yağmur duasıyla etkinlik son buldu. Duaya, mahalle halkının yanı sıra çevre ilçe ve ilçelerden gelen yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

BU BİR PAYLAŞIM ETKİNLİĞİ

KAZANLAR YAĞMUR İÇİN KAYNADI

Etkinlik hakkında konuşan Mahalle Muhtarı Songül Kılıç; “Burada yapmış olduğumuz etkinlik, bize atalarımızdan mirastır. Biz de mahalle halkı olarak atalarımızdan kalan mirasımızı onların yaptığı şekilde devam ettiriyoruz. Bu etkinlik, gönüllülük esasına dayalı olarak ve kendiliğinden oluşan organizasyonla yapılıyor. Mahalle halkından toplanan malzemeler yine mahalle halkı ile birlikte dışarıdan gelen misafirlerimizle paylaşıyoruz. Mahalle halkı, bedenen, manen ve maddi bu etkinliğe katkı veriyor. Bu katkılar sayesinde kazanlar kaynatılıp yemeğe dönüşüyor. Buna bir nevi paylaşım etkiliği de diyebiliriz, oraya gelen herkes kendi eviymiş gibi davranıp, etkinle hizmet ediyor” ifadelerini kullandı.  

700 YILDIR YEMEK VE DÜZEN DEĞİŞMEDİ

KAZANLAR YAĞMUR İÇİN KAYNADI

Don Baba Yağmur Duası geleneğinin de 700 yıldır değişmediğinin altını çizen Muhtar Kılıç; “700 yıldır yemek ve düzen değişmedi. Herkesin birbirinden uzaklaşmaya başladığı bu dönemde kazanlarda kaynayan yemekleri tepsilere dolduruyoruz. Herkes aynı tepsiden yemek yiyor. Atalarımızın bu şekilde başlatıp devam ettirdiği geleneği biz de devam ettiriyoruz. Burada en önemli unsurlardan biri de burası bir arada olduğumuz yer. Burada mahalle halkı ve etkinliğimize gelen misafirlerimizin kaynaşması sağlanıyor. Etkinliğimiz bir düzen ve kurala göre işliyor. Kavga bir yana, gönül kırıklığı bile yaşanmadan etkinliğimiz son buluyor. Önümüzdeki yıllarda da bu geleneği sürdüreceğiz. Bizden sonraki nesillere de bu kültürü aldığımız gibi onlara emanet edeceğiz” diye konuştu.