AVŞAR'DA ŞENLİK VAR

Yaklaşık 30 çeşit sofralık üzüm çeşidinin yetiştiği Denizli'nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Avşar Mahallesi’nde 3. Avşar Üzüm Şenliği düzenlenecek. Şenlik, 5 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te başlayacak ve çeşitli etkinliklerle gün boyu devam edecek.

Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Avşar Mahallesi’nde bu yıl 3’üncüsü yapılacak olan ‘Avşar Üzüm Şenliği’ düzenlenecek. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, 5 Ekim Cumartesi Günü saat 14.00’te başlayacak olan etkinliğe ilişkin detayları paylaştı. Avşar Mahallesi Muhtarı Cengiz Özcan, Avşarlılar Derneği Başkanı Hasan Altan ve dernek üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Tok, şenliğin programını açıkladı.

“TÜM DENİZLİLİLERİ ŞENLİĞE DAVET EDİYORUZ”

Köyün tanıtılması, köylülerin bir araya gelmesi, köyde yaklaşık bin yıldır üretilen üzümün tanıtılması ve geleceğe aktarılması adına şenlikleri düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Tok; “Köyümüz geleneklerine son derece bağlı bir köy. Bu geleneklerimizi şehrimizin halkıyla paylaşmak üzere bir gün geçirmek istiyoruz. Etkinliğimiz Cumartesi günü saat 14.00’te başlayacak ve akşam 24.00’e kadar devam edecek. Etkinliğimizde; üzüm yarışması yapılacak. Bizim köyümüze has Avşar Zeybeğimiz var, onun gösterisi yapılacak. ‘Avşar Beyleri’ Türküsü vardır. Bu türkünün hikâyesi canlandırılmaya çalışılacak. Pekmez yapımı, salıncak ve kındırgeç kurulumu yapılacak. Köyümüze has çakalçömen tatlısının sunumu yapılacak. Bu tatlının özünde pekmez var. İçinde haşhaş, susam, badem ve ceviz olan bir tatlıdır. Yüz yıllar ötesinden getirdiğimiz Türk mutfağının özel bir lezzetidir. Onun sunumunu yapacağız. Akşamında da konser olacak. Tüm Denizlilileri cumartesi günü öğleden sonra Acıpayam’ın Avşar Köyü’ndeki Avşar Üzüm Şenliği’ne davet ediyoruz” diye konuştu.

“ÜZÜM IRKLARININ ISLAH EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Avşar Mahallesi’nin Denizli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tok, “Atalarımız 10’uncu asırda Semarkant şehrinden Acıpayam’ın Avşar Bölgesine yerleşmişler. Ogün bugündür köyümüz aynı yerde ve geleneklerine bağlıdır. Geleneklerini yaşatmaya ve geleceğe taşımaya son derece dikkat eden bir köy. Buraya geldiğimiz günden beri üzüm ve üzümden elde edilen ürünler, bizim en önemli geçim kaynağımızdan biridir. Bu şenliği yapmamızdaki en önemli amacımız da köyümüzde 30’a yakın üzüm çeşidi var. Bu üzümlerin 4-5 tanesi yeni ırklar. Bu üzüm ırklarının çok büyük bir kısmı yerel ırklarımızdır. Bunların ıslah çalışmaları maalesef yapılmadı. Anadolu coğrafyasının toprağına, iklimine Acıpayam’ın Avşar Köyü’nün o iklimine, klimasına, rüzgarına, çiğine uygun olarak bin yıldır yetişen bu üzüm ırklarının ıslah edilmesi, ülke tarımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacağını biliyoruz. Bu konuda yetkilileri göreve çağırıyorum.  Kendi ırklarımız, tohumlarımız var. Bunların ıslah edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.