HAYVANLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, hayvanlara karşı işlenen suçların aydınlatılması ve cezalandırılması konusunda güvenlik kuvvetleriyle birlikte yürütülen çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü belirtti.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, hayvan haklarının korunmasına yönelik önemli mesajlar verdi. Çınar, hayvanlara karşı işlenen suçların önlenmesi ve faillerin cezalandırılması için gerekli adımların atıldığını ifade ederek, hayvanları "mal" değil "can" olarak gören 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 2004 yılından bu yana yürürlükte olduğunu vurguladı.

"2021 yılında yapılan yasal düzenlemelerle hayvanlara karşı işlenen bazı suçların idari ceza kapsamından çıkarılarak suç olarak değerlendirildiğini" belirten Çınar, “İl ve İlçe Müdürlüklerimiz güvenlik kuvvetleri ile koordineli olarak hayvanlara yönelik suçların aydınlatılması için çalışmalar yürütmektedir” dedi.

HAYVANLARIN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün hayvan hakları konusunda yürüttüğü çalışmalar yalnızca suçların aydınlatılmasıyla sınırlı değil. Çınar, "Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için aşılama çalışmaları yapılmakta ve evcil hayvanlara mikroçip uygulanarak, büyük ve küçükbaş hayvanlara ise küpe takılarak kayıt altına alınmaktadır" dedi.

Açıklamasında, dünya üzerindeki tüm canlılara karşı sorumluluk vurgusu yapan Çınar, “Dünyamız sadece insanlara değil, evcil ve yabani hayvanlarla, bitkilere de ev sahipliği yapıyor. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün, dostlarımızın yaşama haklarının korunmasına vesile olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

HAYVANLAR ARTIK "MAL" DEĞİL "CAN" OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Çınar, 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nun getirdiği değişikliklere de değindi. Kanunun hayvanları mal olarak değil, can olarak değerlendirdiğini hatırlatan Çınar, 2021 yılında yapılan yasal düzenlemelerle birlikte bazı suçların artık idari para cezası değil, suç kapsamında ele alındığını belirtti.

Hayvan haklarının korunmasına yönelik farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Çınar, 4 Ekim’in tüm canlılar için daha iyi bir dünya adına önemli bir gün olduğuna dikkat çekti.