KARATAŞ NEKROPOLÜ OLARAK TESCİL EDİLDİ

Denizli'nin Çardak ilçesi Gemiş Mahallesi'nde tescil dışı alanda mezar yapıları ortaya çıktı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, keşfedilen alanı Karataş Nekropolü 1. Derece Arkeolojik Sit olarak tescil etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarının, yurdun dört bir tarafındaki tarihi ve kültürel varlıklara dair kararları, Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Resmi Gazete'de bugün yayınlanan kararda Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Çardak ilçesi Gemiş Mahallesindeki tescil harici alanda ortaya çıkan mezar yapılarına ilişkin tescil işlemi yer aldı.

Buna göre, Denizli ili Çardak ilçesi Gemiş Mahallesinde tescil harici alanda mezar yapılarının ortaya çıkması üzerine Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, alanın tesciline yönelik çalışma başlattı. Burayı Karataş Nekropolü olarak tescil eden Kurul, tescile esas ilgili ve etkilenen kurum ve kuruluşların görüşünü aldı. Kurul, yaptığı incelemeler sonucunda Karataş Nekropolü'nün 2863 sayılı Kanun kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiğinden 1. Derece Arkeolojik Sit olarak ilan etti.

GEÇİŞ DÖNEMİ KORUMA VE KULLANMA ŞARTLARI

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararı doğrultusunda, Karataş Nekropolü geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına Resmi Gazete'de yer verildi. Buna göre, Karataş Nekropolü 1. Derece Arkeolojik Sit sınırları içerisinde ilgili idarece 3 yıl içinde Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması gerektiği, zorunlu nedenlerle koruma amaçlı imar planı yapılmadığı takdirde Koruma Bölge Kurulunca bu sürenin uzatılabileceği belirtildi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı doğrultusunda I. Derece Arkeolojik Sitlere ilişkin belirlenen koruma ve kullanma koşullarına uyulacağı vurgulanan kararda, bu alanda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemeyeceği ve bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayağı, resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun koruma kurulunda değerlendirileceği, yeni tarımsal alanların açılamayacağı, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceği belirtildi.

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPACAK

Koruma Amaçlı İmar Planı yapılıncaya kadar, tevhid ve ifraz işlemleri, teknik altyapı çalışmaları, kadastral uygulamalar vb. gibi gerekli durumlarda ilgili Koruma Bölge Kurulunun kararının alınması gerektiğine işarek edilen kararda, Karataş Nekropolü sınırlarında açıkta bulunan mezarlara ilişkin ilgili müze müdürlüğünce gerekli bilimsel çalışma yapılarak sonucuna ilişkin bilgi ve belgelerin Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmesi, bilimsel çalışmalar tamamlanıncaya kadar can ve mal güvenliğini sağlayıcı önlemlerin ilgili belediyesi ve müze müdürlüğü tarafından sağlanması istendi.

Karataş Nekropolü'nün tamamının tapulama harici alanda bulunduğu ve bu alanda kültür varlığı şerhi yapılamadığından, "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik" gereğince bu alanlarda yapılacak yeni bir sınırlandırma ve parsel ihdasında Kuruldan izin alınması gerektiğine karar verildi.