TARAFLAR SAVUNMALARINI YAPTI

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde Dalaman Çayı üzerinde yapılması planlanan Karaismailler Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi ile ilgili verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşmada taraflar savunmalarını yaptı.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde Alcı, Karaismailler ve Sandalcık mahallelerinin olduğu bölgede Dalaman Çayı üzerinde yapılması planlanan Karaismailler Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi ile ilgili verilen "ÇED olumlu kararı"nın iptali için açılan davanın görülmesine Denizli 2. İdare Mahkemesinde devam edildi. Bölgede Cohen Enerji Grup A.Ş. tarafından yapılması planlanan projeyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2023 yılında verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı yargıya taşınmıştı.

ÇED olumlu kararına karşı 32 kişi tarafından yapılan itiraz üzerine Denizli 2. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararı vermişti. Denizli 2. İdare Mahkemesinde açılan davanın bugün yapılan duruşmasında taraflar savunmalarını verdiler. Mahkeme heyetinin, savunmaları ve sunulan belgeleri değerlendirerek önümüzdeki günlerde kararını vermesi bekleniyor.

ÇED olumlu kararına itiraz eden köylüler, bölgede orman ve tarım arazilerinin yoğun olduğunu, Dalaman Çayı debisinin yeterlisiz olup HES projesinin yeraltı sularının beslenmesini etkileyeceğini, regülatör gölünde biriken suyun nemli iklime yol açarak bölgenin canlı fauna ve florasını etkileyeceğini, ağaç kesimi ve patlatma yöntemlerinin orman alanında zarar oluşturacağını, saha içerisinde içme suyu hatlarının bulunduğunu ifade ederek, ÇED olumlu kararının iptalini talep ediyorlar.

ÇED olumlu raporunun iptali için açılan davada 32 davacının yanı sıra 46 müdahil bulunuyor.  Bölge halkının da katılımıyla gerçekleştirilen duruşmaya çevre dostları ve doğa severler de katıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Denizli İli, Acıpayam İlçesi, Dalaman Çayı Üzeri sınırları içerisinde, Cohen Enerji Grup A.Ş.tarafından yapılması planlanan Karaismailler Regülatörü ve HES (22,500 MWm / 21,608 MWe) projesi ile ilgili olarak 22/12/2023 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı vermişti.

Kurulması planlanan Karaismailler Regülatörü ve HES Üretim Tesisi için Karaismailler Mahallesi'nde 69, Alcı Mahallesi'nde 89 parselin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Cumhurbaşkanı kararı, 10 Ağustos 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.