MAHKEME, TÜİK'TEN BELGE İSTEDİ
Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK'ten enflasyon hesaplamasında kullandığı tüm bilgi ve belgeleri 30 gün içerisinde mahkemeye sunmasını istedi. Davacı vekili, verilen süre içinde bu belgelerin sunulmaması halinde TÜİK'e ceza uygulanabileceğini kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre maaşlarına artış yapılan milyonlarca emekli ve çalışana mahkemeden önemli bir karar geldi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı davayı davayı görüşen Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK'ten savunma alınmasına ve enflasyon hesabında kullandığı tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasına hükmetti.
Davacı Çilesiz, emekli maaşına yapılan zamların TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları üzerinden yapıldığını ve gerçek enflasyon rakamlarının altında kaldığını belirterek 01.01.2024 ile 30.06.2024 tarihleri arasına ait aylar bazında son 6 aylık enflasyon oranının yeniden hesaplanması istemiyle 29.07.2024 tarihinde yaptığı başvurunun cevap verilmemek suretiyle zimnen reddine ilişkin işlemin; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenmişti.
OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERİLDİ
Çilesiz'in başvurusunu değerlendiren mahkeme, TÜİK'ten, Çilesiz'in tüm iddialarına cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapmasına ve dava konusu işlemin sebep ve gerekçelerinin sorularak; dava konusu işlem ile işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin içinde bulunduğu işlem dosyasının onaylı-okunaklı örneğinin mahkemeye gönderilmesinin istenilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten ya da savunma ve cevap verme süresinin geçmesinden sonra incelenmesine hükmeden mahkeme, ara kararı gereği süresi içinde yerine getirilmediği takdirde dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceğinin davalı idareye duyurulmasını, savunma ve ara kararı süresinin 30 gün olarak belirlenmesini kararlaştırdı.
Yürütmenin durdurulmasını isteyen davacı Çilesiz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mahkemenin kararını, "Bu çok güzel bir gelişme" diye duyurdu. Çilesiz, maaş zamlarında kullanılan TÜİK enflasyonunun gerçek enflasyonun altında kaldığını belirterek bu yılın ilk 6 ayındaki enflasyonun yeniden hesaplamasını TÜİK'ten istemiş, yanıt gelmeyince dava açmıştı.
KARARI UYGULAMAMAK ANAYASAL SUÇ
Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, "TÜİK'in, mahkemenin ara kararını yerine getirmediği takdirde anayasal suç işlemiş olacağını belirterek, "Kararı uygulamayan TÜİK çalışanları da Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında cezai yaptırımla karşılaşabilirler" dedi.