TAKİPTEKİ ALACAK REKOR KIRDI
Yüksek faizler ve azalan alım gücü, ihtiyaç kredisine olan ilgiyi azaltırken, geri ödemede zorluk yaşayanların oranı arttı. İhtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı düşerken, takipteki kredi oranı son 22 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,8'e çıktı.
KREDİ KULLANIMI DÜŞTÜ, FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ
Merkez Bankası'nın sıkı para politikasıyla yükselen faizler, vatandaşların ihtiyaç kredisi kullanımını azalttı. Nisanda yüzde 82’yi aşan kredi faiz oranları sonrasında, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı ağustos sonunda 12,3 milyon kişiye geriledi. Bu, son yılların en düşük seviyelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Daha önce 14-15 milyon seviyelerinde seyreden bu sayı, kredi faiz oranlarının yüksek seyretmesi nedeniyle hızla düşüş gösterdi. Kişi başı kredi riski ise 77 bin liraya çıkarak rekor kırdı.
FAİZLERDE GERİLEME SÜRÜYOR
TBB Risk Merkezi’nin verilerine göre, bankaların ihtiyaç kredisi bakiyesi ağustos ayında 950,9 milyar liraya ulaştı. Faiz oranlarında ise nisandan bu yana kademeli bir düşüş yaşanıyor. Yıl başında yüzde 62 seviyelerinde olan ihtiyaç kredisi faiz oranları, nisanda yüzde 82’yi geçerken, ağustosta yüzde 73,5’e ve eylül ayında yüzde 71,9’a geriledi. Ekim ayında da bankalar, ihtiyaç kredisi faizlerini düşürmeye devam ediyor; ancak halen yüzde 4 ile 5,8 arasında değişen aylık faiz oranları uygulanıyor. Yüksek faiz oranları nedeniyle kredi kullanımı maliyetleri ise yüzde 120'nin üzerinde seyrediyor.
TAKİPTEKİ ALACAK ORANI YÜZDE 3,8'E YÜKSELDİ
Yüksek faizlerin kredi talebini düşürmesine karşın, kişi başı kredi riski ve takipteki kredi oranlarında artış devam ediyor. TBB verilerine göre, kişi başı kredi riski ağustos sonunda 77 bin lirayı aşarak tarihi zirve yaptı. İhtiyaç kredilerinde takipteki alacak oranı ise yüzde 3,8’e yükseldi. Bu oran, son 22 ayın en yüksek seviyesi olarak öne çıkıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), eylül ayında yaptığı düzenlemeyle ihtiyaç kredisi ve bireysel kredi kartı borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkânı sundu. Bu düzenleme kapsamında, borçlular 1 yıl içerisinde yapılandırma talebinde bulunabilecek ve 30 günden fazla gecikmiş borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecekler.
BİREYSEL KREDİLERDE BÜYÜME, RİSK ARTIYOR
Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel kredilerde de artış sürüyor. TBB verilerine göre bireysel kredi toplamı yüzde 46 artarak 3,5 trilyon TL'ye ulaştı. Bu kredilerin yüzde 47'sini kredi kartları, yüzde 27’sini ihtiyaç kredileri, yüzde 13’ünü konut kredileri, yüzde 3’ünü taşıt kredileri ve yüzde 10’unu kredili mevduat hesabı oluşturuyor. Tasfiye olunacak bireysel kredi oranı ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında, 213 bin kişi ilk defa kredi kartı kullanırken, 154 bin kişi kredili mevduat hesabı, 133 bin kişi ise tüketici kredisi kullandı. Konut kredisi kullanan kişi sayısı 11 bin, taşıt kredisi kullanan kişi sayısı ise 14 bin oldu.