OSB ATIKLARINI GERİ KULLANACAK

ÇATOM işbirliği ile Denizli OSB’ye kazandırılması planlanan Atık Toplama Merkezi ile bölgeden çıkan atıkların yüzde 90’ı geri dönüştürülecek. Projeye ilişkin firma temsilcilerinin de katıldığı, sürdürülebilir çevre yönetiminin değerlendirildiği toplantı gerçekleştirildi.

Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Çevre Atık Toplama Merkezi (ÇETOM) işbirliği ile dev bir yatırıma hazırlanıyor. OSB’ye kurulacak ‘Atık Toplama Merkezi’ ile buradaki firmalardan çıkan atıkların yüzde 90’ı geri dönüştürülecek ve yeniden ekonomiye kazandırılacak.

Proje kapsamında eğitim çalışmaları da sürüyor. Sanayicilerin ve firma temsilcilerinin katılımı ile sürdürülebilir çevre yönetimi konulu seminer gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını Denizli OSB Arıtma Tesisi Müdürü İbrahim Ereşme yaptı. ÇATOM Genel Müdürü Mutlu Kaya ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Erdem Görgün yaptıkları sunumlarla katılımcıları Atık Toplama Merkezi projesi ve kazanımları hakkında bilgilendirdi.

OSB ATIKLARINI GERİ KULLANACAK

GERİ KAZANIM SAĞLANACAK

Projeye dair bilgiler veren ÇATOM Genel Müdürü Kaya; “Sürdürülebilirlik büyük bir ekosistemdir. Bu merkezin kurulmasındaki amacımız, OSB’mizden çıkan atıkları en katma değerli hale getirerek geri kazanıma yönlendirmek ve tüm firmalarımıza bir değer yaratmaktır. Bunu uçtan uca dijital bir takip mekanizmasıyla yöneteceğiz. Hedefimiz, hem karbon ayak izinin azaldığını ispat ederek sanayicimize gösterebilmek hem de aynı zamanda kurulan tedarik zinciri operasyonu ile fosil yakıt tüketiminin azaltılması. Bu çıktıların ihracatta belgelendirilmesinin de önemli olduğuna inanıyoruz. OSB içerisindeki Atık Toplama Merkezi ile sanayicimizin hızlıca atıklarını teslim etmesi ve bu atıkların doğru şekilde ayrıştırılarak kaliteli bir geri dönüşüm sağlanması amaçlanıyor. Günümüzde endüstriyel simbiyoz denilen bir uygulama var.  Bu uygulamanın en büyük katkısı; bir firmanın çıktısı diğer firmanın girdisi oluyor. Bu sayede maliyetleri düşürmeye yönelik önemli bir çalışma yapılmış oluyor. Atık Toplam Merkezimizle birlikte sanayicimizin çıktısına yönelik olarak yüzde 90’ın üzerinde tekrar geri kazanım prosesine ulaşmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.