İZLEME VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Jeoçeşitlilik Günü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Kumsar; “Pamukkale’nin sürdürülebilirliğini sağlamak adına Pamukkale İzleme ve Araştırma Enstitüsü kurulmalı. Ören yeri gelirlerinden her yıl bu enstitüye bütçe ayrılmalı” çağrısı yaptı.

UNESCO tarafından kabul edilen Jeoçeşitlilik Günü, Pamukkale Üniversitesi Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarındaki törenle kutlandı. Valilik ve büyükşehir belediyesinin de destek verdiği programda konuşan PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, su debisi düşen Pamukkale için çağrıda bulundu.

Dünya üzerindeki yaşamın sürmesi açısından jeoçeşitliliğin önemine değinen Kumsar jeolojik çeşitlilik olmadan biyolojik çeşitliliğin olamayacağını vurguladı. Jeolojik korumanın en önemli yolları olarak jeopark ve doğa tarihi müzelerini işaret eden Kumsar, Denizli’nin de korunması gereken jeolojik güzellikleri olduğunu hatırlattı.

ENSTİTÜ KURULMALI

İZLEME VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Korunması gereken yerlerin başında Pamukkale Jeotermal Sistemi ve travertenlerini işaret eden Kumsar; “Günümüzde Pamukkale’deki beyaz traverten oluşumunu sağlayan termal suların debilerinde önemli bir azalma görülmektedir. Bunun nedenlerini anlamak ve Pamukkale’nin sürdürülebilirliğini sağlamak için Pamukkale aktif fay sisteminin çok parametreli ölçüm ve izleme yöntemleri ile incelenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda Üniversitemiz bünyesinde Pamukkale İzleme ve Araştırma Enstitüsünün kurulmalı, Pamukkale’nin ören yeri gelirlerinden her yıl bütçe ayrılmalı ve bu Enstitü desteklenmelidir.

Pamukkale’deki antik dönem depremlerin yüzey kırıkları ve izleri, bu kırık sistemlerinden çıkan termal sular ve gazlar, antik dönem traverten kanalları, Hierapolis Antik Kenti yapılarındaki deprem izleri Pamukkale’de Açık Hava Deprem Müzesi kurmak için yeterlidir” ifadelerini kullandı.

TERMAL MERKEZ POMPA SİSTEMİ İLE ISITILACAK

İZLEME VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Etkinlikte konuşan PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan, Pamukkale’nin suyunun azalması konusunda çalışmalar yaptıklarını, belediye ile birlikte şehrin zemin etüt çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Kumsar’ın kendilerine ısı pampa sistemi projesini sunduğunu kaydeden Kutluhan; “Bina ısıtmasında ısı pompa sistemi kullanılacaksa bu bölgede kullanılmalı.

Çünkü ısı yerin altında çok yakında bulunuyor. Bu konuda ısı pompa sistemini desteklememiz gerekiyor. Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezimizi ısı pompa sistemi ile ısıtarak bir örnek yapacağız. En azından sıcak suyun ısınmada kullanıma engel olacağız” diye konuştu.

SERGİ BUGÜN DE SÜRECEK

Açılış konuşmalarının ardından program Prof. Dr. Mehmet Özkul tarafından Unesco Küresel Jeoparkları ve Denizli Traverten Jeoparkı başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından Prof. Dr. Kumsar ve Öğr. Gör. Volkan Helva ise 'Deprem Simülasyonu: Sıvılaşma’ başlıklı deney gerçekleştirdi. Daha sonra protokol üyeleri ‘Denizli’nin Jeoçeşitliliği ve Denizli Traverten Jeoparkı’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı yaptı.

PAÜ Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’nda iki gün boyunca ziyarete açık kalacak olan fotoğraf sergisi ve konferansların devamında, Prof. Dr. Halil Kumsar ve Doç. Dr. Savaş Topal, Yer Kaynaklı Doğal Afetler ve Kentleşmeye Etkisi konulu bir sunum; Prof. Dr. Sefer B. Çelik ile Öğr. Gör. Volkan Helva, Deprem Simülasyonu: Sıvılaşma Deneyi gerçekleştirecek.