1 KASIM'DA KAYITLAR SİLİNECEK

Türkiye'de yaşayan 200 binden fazla Suriyeli, ikamet adreslerini güncellemedi. İçişleri Bakanlığı, 1 Kasım itibarıyla adres bilgilerini güncellemeyen Suriyelilerin kayıtlarını silecek, bu kişiler devletten hiçbir hizmet alamayacak.

KAYITLAR SİLİNECEK, KAÇAK DURUMUNA DÜŞECEKLER

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik adres güncelleme çalışmalarını tamamlamak üzere. Bakanlık, bu süreçte Suriyelilerin ikamet adreslerini tespit etmek için adres tahkikatı uygulaması gerçekleştirdi. Adreslerini güncellemeyen Suriyelilere önce 90 gün, ardından 60 günlük ek süre tanındı. Ancak, ek süre bu ayın sonunda doluyor. Adres güncellemesi yapmayan 200 binden fazla Suriyelinin, daha önce kayıtlı oldukları adreslere gidilmesine rağmen bulunamadıkları tespit edildi. 1 Kasım itibarıyla adreslerini güncellemeyenlerin kayıtları silinecek ve bu kişiler devlet hizmetlerinden yararlanamayacak. Kayıtları iptal edilen Suriyeliler “kaçak” statüsünde değerlendirilecek.

200 BİNDEN FAZLA SURİYELİ YASA DIŞI YOLLARLA AVRUPA'YA MI GİTTİ?

Güvenlik kaynakları, adres güncellemesi yapmayan çok sayıda Suriyelinin yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmiş olabileceğini belirtiyor. Bu kişilerle ilgili olarak Millî Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarına da yazı gönderildiği ifade edildi. Yetkililer, herhangi bir hizmet almış olmaları durumunda bu bakanlıklarda kayıtlarının bulunacağını, ancak böyle bir kayda rastlanmadığını dile getirdi. "Eğer ülkelerine dönselerdi, sınırdan kayıtlı bir şekilde çıkmış olmaları gerekirdi. Ancak bu da olmadığından, büyük ihtimalle yasa dışı yollarla Avrupa’ya gitmiş olduklarını düşünüyoruz" açıklaması yapıldı.

SURİYELİLERİN ÜLKELERİNE DÖNÜŞÜ ARTIYOR

Kasım ayı itibarıyla Türkiye’deki Suriyelilerin net sayısının ortaya çıkacağı ve bu rakamın 2 milyon 900 binin altına düşmesinin beklendiği kaydedildi. Resmi kayıtlara göre Türkiye’de hâlen 3 milyon 100 bin civarında Suriyeli bulunuyor. Güvenlik kaynakları, 2024 yılı itibarıyla Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinin de hızlandığını belirtiyor. Her ay yaklaşık 11 bin Suriyelinin, Türkiye’nin Suriye’de oluşturduğu güvenlik bölgelerine döndüğü ifade edildi. 2016 yılından bu yana ülkelerine dönen Suriyeli sayısının ise 720 bine yaklaştığı bildirildi.