SAVUNMA SANAYİİ DESTEK FONU TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Genel Kurulu bu hafta önemli kanun tekliflerini görüşecek. Tüketicilerin korunmasına yönelik düzenlemeler ve 9. Yargı Paketi'nin yanı sıra, Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmak için hazırlanan teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.

TÜKETİCİLERİN KORUNMASINA YÖNELİK DÜZENLEMELER GÜNDEMDE

15 Ekim Salı günü çalışmasına başlayacak olan TBMM Genel Kurulu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair düzenlemeleri görüşecek. Kanun teklifi kapsamında, kredi verenler ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, elektronik cihazlar üzerinden kimlik doğrulaması yapılarak imzalanabilecek. Ayrıca, doğrudan satış sistemine ilişkin hak ve yükümlülükler daha net hale getirilecek. Uzlaşma müessesesi ticari reklam ve haksız ticari uygulamalarda da devreye sokulacak. Yurt içi pazar yerlerinin rekabet gücünü artırarak yurt dışı menşeli platformlara karşı korunması amaçlanıyor.

9. YARGI PAKETİ GÖRÜŞÜLECEK

TBMM’de görüşülmesi beklenen bir diğer önemli düzenleme, "9. Yargı Paketi" olarak bilinen kanun teklifi. Bu teklifle, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Ayrıca, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısı artırılacak. Diğer yandan, buluntu ya da trafikten men edilmiş araçların satış usulleri değiştirilecek. Sesli, yazılı veya görüntülü hakaret suçları uzlaştırma kapsamından çıkarılıp, ön ödeme kapsamına alınacak. Arabuluculuk için 20 yıl kıdeme sahip olanlar sınavsız sicile kayıt olabilecek.

SAVUNMA SANAYİİ DESTEK FONU TEKLİFİ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmayı amaçlayan kanun teklifini değerlendirecek. Bu teklif ile 100 bin lira ve üzeri kredi kartı sahiplerinden yıllık 750 lira katılma payı alınması öngörülüyor. Ayrıca, motor gücü düşük motosikletlerden MTV, insansız hava araçları ve lüks kol saatlerinden ÖTV alınması gündemde. Tapu ve kadastro işlemlerinde alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı katılma payı alınması planlanırken, noter işlemlerinde de ek ücretler talep edilecek.

LÜBNAN'DAKİ TÜRK ASKERİNİN GÖREV SÜRESİ UZATILACAK MI?

Meclis Genel Kurulu ayrıca, Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören tezkereyi de ele alacak. Diğer yandan, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve güvenlikle ilgili 2023 yılı raporlarını görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve ilgili kurum yetkililerini dinleyecek.