TARIMA AYRILAN SU ŞEHRE VERİLDİ

Akbaş Barajı’nda su kritik seviyenin altına düşünce 400 bin kişinin susuz kalma tehlikesi ortaya çıkmıştı. Honaz’da tarımsal sulamada kullanılan ve vatandaşın göz olarak tabir ettiği yer altı sularının bir kısmı ile su sorunu çözüldü. Başkan Çavuşoğlu, sulama birlikleri ve üreticilerin anlayış gösterdiklerini ve orta yolda buluştuklarını kaydetti.

Denizli’de 400 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Honaz’daki Akbaş Barajı’nda su seviyesi kritik aşamaya gerileyince DSİ su alımını durdurmuştu. Kentin bir bölümünün susuz kalma tehlikesi baş gösterince Denizli Büyükşehir Belediyesi çözüm arayışına girmişti.

1 Kasım’a kadar baraj suyunu kullanmayı planlayan DESKİ, küresel ısınma nedeniyle yaşanan kuraklığın etkisi ile bu kaynağı kaybedince, Honaz’da tarımsal sulamada kullanılan bir yer altı kaynağına yöneldi.

Vatandaşların göz adı verdikleri kaynak, sulama birlikleri aracılığı ile binlerce dekar tarım arazisinin sulamasında kullanılıyor. Beklenen yağışların gelmemesi hem kaynakların yenilenmesinin önüne geçti hem de tarımda suya olan ihtiyacı daha da artırdı. Bu nedenle bölge tarımı için hayati önem taşıyan kaynaktan içme suyu temin edilmesi DESKİ için kolay olmadı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu yaşadıkları süreci bugünkü meclis toplantısında anlattı.

TASARRUFUN SONUCUNU ALDIK

İklim krizi kaynaklı su sorununun Denizli için bir sınava dönüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

* Denizli’nin iklim krizinden kaynaklı su ile ilgili bir sınavı var. Bu sınav neticesinde de Denizli’deki bütün dostlarımızı, Denizli’de yaşayan tüm hemşehrilerimizi su anlamında tasarruflu olması noktasında bir çağrıya çıktık.

* Özellikle kalıcı bir çözüm açısından bu çağrımız önemliydi. Gördük ki, kamuoyu bu çağrımıza yanıt verdi. Su tüketimine baktığımızda çağrımızın toplumda bir karşılığı olduğunu gördük.  Biz bunu her geçen gün daha da artırarak devam ettirmek istiyoruz.  

ORTA YOLU BULDUK

Özellikle yılın kurak geçtiği dönemlerinde Akbaş Barajı’ndan su alımının devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu; “2023 yılında Akbaş Barajı’ndan 1 Kasım tarihine kadar su alımı devam etmiştir. Çünkü aynı mevsimde kurak geçmesi nedeniyle de tarım alanlarının Honaz Göz’den sulanması devam etmektedir. Honaz Göz’deki su, geçen sene 1 Kasım itibariyle Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiştir. Bu sene her ne kadar kuraklık devam etse de gerek Honaz Belediye Başkanımızın üstün gayretleri, gerek DESKİ Genel Müdürümüz Egemen Bey’in üstün gayretleriyle Honaz’daki suyun paylaşımında bir ortak yolu bulabildik” ifadelerini kullandı.

“SORUNU ÇÖZDÜK”

Çavuoğlu şöyle devam etti: “Oradaki çiftçilerimiz, oradaki sulama birliklerimiz, anlayış göstermemiş olsalardı şehri kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalması muhtemeldi. Bu anlamda da hem Honaz’daki çiftçilerimizin hem Honaz Belediye Başkanımızın hem de DESKİ Genel Müdürümüz Egemen Bey’in gayretleriyle sorunu çözdük. Her geçen sene sezona başlangıçta Akbaş Barajı daha az su tutarak başlıyor. Umut ediyoruz ki bu sene gerekli yağışların iyi ve verimli olması, bir dahaki seneye karşılaşabileceğimiz sorunların önüne geçmesi anlamında da önemlidir”