SANAYİDE DARALMA DERİNLEŞİYOR

Maliyet artışları ve kur baskısına ek olarak zayıf talep koşulları, sanayi sektöründeki daralmayı hızlandırdı. Sanayi üretimi ağustosta %5,3 azaldı, İmalat PMI endeksi ise eylülde pandemiden bu yana en düşük seviyesine inerek 44,3’e geriledi. Alt sektörlerde de istihdam kaybı dikkat çekerken, sanayi cirosundaki büyüme enflasyonun gerisinde kaldı.

SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 5,3 AZALDI

Sanayideki kötü gidişatın en net göstergesi, TÜİK’in açıkladığı Sanayi Üretim Endeksi oldu. Ağustos ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,6 düşerken, yıllık bazda ise %5,3 oranında gerileme yaşandı. Bu daralma, 2023 Şubat’taki depremden bu yana görülen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. İmalat sanayisinde de yıllık bazda %5,4’lük bir gerileme söz konusu. Teknoloji yoğunluğuna göre yapılan üretim analizinde ise en büyük daralma %11,5 ile orta ve yüksek teknolojili sanayi sektörlerinde yaşandı. Aynı dönemde düşük teknolojili sektörlerde de %3,1’lik bir daralma görüldü.

TÜM SEKTÖRLERDE İSTİHDAM DÜŞÜŞÜ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI raporu da sanayideki kötü gidişatı gözler önüne serdi. Eylül ayında İmalat PMI 44,3’e gerileyerek, Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine indi. Bu düşüşte, yeni sipariş eksikliği ve fiyat artışları etkili oldu. Düşen iş yükü nedeniyle üreticiler, eylül ayında istihdamı azalttı. İstihdamdaki en büyük düşüş tekstil sektöründe kaydedildi. Ayrıca raporda, takip edilen tüm sektörlerde altı yıldır ilk kez istihdamın gerilediği belirtildi. İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı ise eylülde %74,9’a inerek son 18 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

SANAYİ CİROSU ENFLASYONUN GERİSİNDE

Sanayi sektörü cirolarında da durum iç açıcı değil. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi ağustosta yıllık %41,8 arttı. Ancak sanayi sektörü ciro endeksi yıllık %26,7 oranında bir artış gösterdi. Aynı dönemde TÜFE %51,97 olarak açıklanırken, sanayi cirosundaki artış enflasyonun oldukça altında kaldı.