BELEDİYE BİNASI HARABEYE DÖNDÜ
Baklan’a bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde bir dönem belde belediye binası olarak hizmet veren yapı kaderine terk edildi. Camları kırılan, sıvaları dökülen binanın içinde evrakların olduğu ileri sürüldü.
Denizli’nin Baklan ilçesinde kaderine terk edilen eski belediye binası virane haliyle dikkat çekiyor. İlçenin Boğaziçi Mahallesi’ndeki yapının kaderine terk edilmesi bölge sakinlerinin tepkisini çekiyor.
Kamuoyunda ‘Büyükşehir Yasası’ olarak bilinen '6360 sayılı 'On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi ile Denizli büyükşehir statüsü kazanırken, belde belediyeleri de bağlı oldukları ilçe belediyelerine bağlanmış, varlıkları devredilmişti.
Daha önce belde belediyesi olan Boğaziçi Belediyesi’nin hizmet binası olarak kullandığı yapının 1960’lı yıllarda yapıldığı biliniyor.
Yasanın çıktığı 2012 yılından sonra kullanılmayan yapı zaman içinde bakımsızlıktan harabeye döndü. Kapı ve pencereleri kırılan, sıvaları dökülen yapının içinde belde belediyesi döneminden kalma evrak ve belgelerin de bulunduğu ileri sürülüyor.
Bölge sakinleri yapının kaderine terk edilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtirken, ilçe belediyesinin yapıyı kullanmasını istiyor.
KAMU MALI KORUNMALIDIR
Bölge sakinlerinden Çalkebir Kültür Derneği Kurucu Başkanı Ahmet Akbay, yapının videosunu çekerek sosyal medyadan çağrı yaptı. Akbay, “Yapı Bağaziçi’nin belde belediyesi olduğu dönemlerde belediye binası olarak kullanıldı. Bu yapıyı israf ediyoruz. Ekonomik yapımız, yapı stokumuz yıkıp yeniden yapıp, kaynakları israf etmekle düzelmez. Kanunlarımız kamu malının korunmasını söylüyor. Yasalar bu görevi kime vermiş olursa olsun biz vatandaşlar da kamu malını korumalı ve yaşadığımız yeri güzelleştirmeliyiz. Kamu malını korumakla görevli olanlar görevini yapıyor mu? Neden bu bina korunup hizmet binası olarak kullanılmasın… Hizmet etmekle görevli olanlar, sorumluluklarını bilmelidir. Baklan belediyesi bu yapıyı değerlendirmelidir” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMALIYIZ
Boğaziçi’nden 60’lı yıllarda Hollanda’ya çok sayıda göç olduğunu, Almelo kentinde yörenin insanlarının bir cami yaptırdıklarını söyleyen Akbay, “Süreç içinde bu cami yetersiz kalınca oradaki hemşerilerimiz yeni bir cami yaptılar. Fakat Hollanda devleti eski caminin kültürel değeri olduğunu söyleyin yıkılmasına karşı çıktı ve korumaya aldı. Bizler kendi ülkemizdeki değerleri korumalıyız. Bu bina Boğaziçi’ne çok uzun zaman hizmet etti. Kaderine terk etmektense yeniden kullanılması gerekir” diye konuştu.