VETERİNER HEKİMLER İSYAN ETTİ
Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin öneri ve uyarılarının dikkate alınmadığını savunan veteriner hekimler, yeni düzenlemenin de eksiklikler içerdiğini açıkladı. Yasanın tüm sorumluluğunun veteriner hekimlere yüklenmesine tepki gösterildi, veterinerlerin darp edilerek hayvanların korunamayacağı hatırlatıldı.
Son dönemde hayvan barınaklarında yaşanan sorunlardan veteriner hekimlerin sorumlu tutulmasını ‘kolaycılık’ olarak niteleyen Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Manav; “Veteriner hekimleri darp ederek hayvanları koruyamazsınız” açıklaması yaptı.
Türkiye’de 4 milyon sokak hayvanı bulunduğunu ancak geçici bakımevlerinin kapasitesinin 105 bin olduğunu belirten Manav; “Yasadaki yakala, kısırlaştır, aşıla ve yerine bırak uygulaması iptal edilerek yerine yakala, kısırlaştır, tut kuralı getirildi. 7527 sayılı kanunun kabulü bugün yaşanacak sorunları zaten işaret ediyordu. Veteriner hekimler olarak bu gerçeği defalarca dile getirdik, uyarılarda bulunduk. Maalesef dikkate alınmadık. Bugün bu sorunlarla yüzleşiyoruz” ifadelerini kullandı.
MESLEĞİMİZİ HEDEF GÖSTERİYORLAR
Yaşanan sorunların asıl nedenlerinin bir kenara bırakıldığını, belediye başkan ve yöneticilerin bilgisi yokmuş gibi veteriner hekimlerin hedef gösterildiğini kaydeden Manav şu ifadeleri kullandı:
*Daha önce de ifade ettiğimiz gibi otanazi sadece hayati fonksiyonları geriye dönemeyecek kadar hasar görmüş ve yaşaması tıbben mümkün olmayan hayvanlar için veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilebilir.
* Sağlıklı hayvanların itlafı, veteriner hekimler açısından etik, insani ve vicdani olarak kabul edilemez bir durumdur ve evrensel hekimlik değerleriyle kesinlikle bağdaşmamaktadır. Veteriner hekimlerin bu bilinçle görevlerini yerine getirdiğini biliyoruz.
* Donanımı, altyapısı, yardımcı personeli yetersiz, adeta sürgün yerlerine dönüştürülmüş ortamlarda, yöneticilerin ve sözde hayvan severlerin mobingi ve şiddeti altında fedakarca çalışarak hayvan refahı ve sağlığı hizmeti veren tıp eğitimi almış bir meslek grubuna, toptancı bir yaklaşımla yapılan saldırıları ve yakıştırmaları asla kabul etmiyor, şiddetle kınıyoruz.
* Bu yaklaşım esasen hayvan sağlığı ve refahına yönelik hizmet için engel oluşturmaktadır. Bu saldırılar devam ederse yerel yönetimlerde görev alan meslektaşlarımızın sayısı azalacak, sahipsiz hayvanı tedavi edecek belediye veteriner hekimi bulunamayacaktır.
YENİ UYARILARDA BULUNDU
Yeni düzenlemede hayvanların sokağa bırakılmasını önleyen hüküm nedeniyle belediyelerin kapasite sorunu yaşadıklarını hatırlatan Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Manav; “Kapasite sorunu yaşayan belediyeler artık kısırlaştırma için hayvan toplamamaktadırlar. Bu durum, popülasyonun kontrol altına alınamamasına ve gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşmamıza neden olacaktır. Bu noktada yerel yönetimlerin, kısırlaştırma programlarını hızlandırması ve veteriner hekimlerle işbirliğini artırması gerekmektedir.
Yirmi yıl önce yürürlüğe giren ancak gerektiği gibi uygulanmayan Hayvanları Koruma Kanunu’nun tüm ülkede uygulanması için gerekli adımların atılması elzemdir. Toplumun güvenliği, hayvanların sağlığı ve refahını gözeterek, yakalama, kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatma ile birlikte üretimin, kaçakçılığın ve satışın engellenmesi için hiç vakit kaybetmeden çalışmalar başlatılmalıdır. Çıkarılacak yönetmelikle kısırlaştırılan hayvanların 2028 yılı sonuna kadar alındığı yere bırakılmasının önü açılmalıdır” ifadelerini kullandı.
VETERİNERLER İŞ BIRAKABİLİR
Veteriner hekimlerin hedef gösterilmesinden duydukları rahatsızlıkları dile getiren Manav sözlerini şöyle sürdürdü:
* Eksik, uygulanmayan, denetlenmeyen yasanın tüm sorumluluğunu sağlık hizmeti veren veteriner hekimlere yüklemek, mesleğimizi kamuoyu önünde farklı tanımlamalarla rencide etmek ve hedef göstermek sadece kolaycılıktır.
* Bu davranışlar devam ederse iş bırakmaya kadar giden tepkiler göstereceğimizi duyuruyor; insan ve hayvan sağlığı için çalışan meslektaşlarımıza ve mesleğimize yönelik olarak gerek sosyal medyada gerekse çalışma alanlarında yapılan hakaret ve saldırılar için ivedi bir şekilde hukuki yollara başvuracağımızı ifade etmek istiyoruz.
* Yaşanan olaylar, bilimsel ve ahlaki bir yaklaşımla yasanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de açıkça göstermiştir.