PİYASAYA GÖZALTI: 82 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiği piyasa gözetimi ve denetimleri kapsamında 82 milyon 688 bin 994 TL idari para cezası kesti. Güvensiz bulunan 101 farklı ürün ise piyasadan toplatıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla piyasa denetimlerini sıkılaştırdı. Yılın ilk 9 ayında yapılan denetimlerde çok sayıda uygunsuz ürüne ceza kesilirken, piyasadan toplatılan ürünler de oldu.
26 BİN 763 DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bakanlık tarafından yürütülen piyasa gözetimi ve denetimleri (PGD) kapsamında 81 ilde yapılan 26 bin 763 denetimde, uygunsuz ürünler tespit edilerek toplamda 82 milyon 688 bin 994 TL idari para cezası uygulandı. Denetimlerin en yoğun yapıldığı ürün grupları arasında elektrikli ekipmanlar ve asansörler öne çıkarken, toplamda 15 bin 35 ürün ve 6 bin 420 hizmet yeri denetime tabi tutuldu. Denetimlerde güvensizlik şüphesi taşıyan 396 ürün teste gönderildi, 369 ürün ise gerekli düzenlemelerin yapılması için süre aldı.
GÜVENSİZ ÜRÜNLER PİYASADAN TOPLATILDI
Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararlar doğrultusunda, yılın ilk 9 ayında 101 farklı marka ve modelde güvensiz ürün piyasadan toplatıldı. Toplatılan ürünler arasında kablo, LED panel, şarj cihazı, priz, elektrikli battaniye, vantilatör, motosiklet kaskı ve et kıyma makinesi gibi ürünler bulunuyor. Denetimlerde ithal ürünlere de yoğunlaşan bakanlık, bu ürünlerin hem tüketici güvenliğini tehdit etmesini hem de yerli üretici için haksız rekabet yaratmasını engellemeyi amaçlıyor. Denetimlerdeki ürünlerin %56'sının ithal, %44'ünün yerli olduğu kaydedildi.
İTHAL ÜRÜNLERE YAKIN TAKİP
Bakanlık, denetimlerde özellikle ithal ürünlere ağırlık vererek, Türkiye pazarına giren güvensiz ürünlerin hızlıca tespit edilmesi için çalışmalar yürütüyor. Ticaret Bakanlığı’nın Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden büyük veri analizi yapılarak şüpheli ürünler inceleniyor. İç piyasa denetimlerinde uygunsuz bulunan ithal ürünler, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı’na bildirilerek iki aşamalı bir eylem planı uygulanıyor.
DİJİTALLEŞME İLE DENETİMLER HIZLANDI
Denetim süreçlerini dijitalleştiren Bakanlık, mobil uygulama projeleriyle denetimlerin anlık olarak izlenebilir ve raporlanabilir olmasını sağladı. PGD veri tabanı sayesinde test, muayene, idari yaptırımlar ve gönüllü geri çağırma işlemleri de etkin bir şekilde izleniyor. Dijitalleşme sayesinde mükerrer denetimlerin ve numune alımlarının önüne geçilerek, süreçlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesi sağlandı.
YERLİ ÜRETİCİLERE BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ
Yapılan piyasa denetimleri kapsamında, yerli üreticilere ve ithalatçılara yönelik bilgilendirme çalışmaları da yürütüldü. Toplamda 4 bin 448 ürün ve 860 hizmet yerinde gerçekleştirilen bilgilendirme faaliyetlerinde, piyasaya sürülen ürünlerin tüketici güvenliği açısından nasıl tasarlanması gerektiği konusunda uyarılar yapıldı.